Dlaczego kiełki?
Kiełki są jak koncentrat pełen minerałów, enzymów, białka….
Są zdrowsze niż nasiona – zawierają wiecej składników odżywczych i mniej substancji antyodżywcze (m.in. inhibitory, kwa fitowy/fitynowy, …).
Nasiona (Kiełki)
Delikatny mało wyraźny smak: lucerna, koniczyna.
Ostry, wyraźny smak: rzodkiewka, kozieradka, cebula.
Nasiona mogą moczyć się przez noc, lub w ciągu dnia (przed pracą zalać, po pracy wyjąć).
Kiełkowanie zazwyczaj zajmuje 4-7 dniach
Popularne nasiona na kiełki
- Nasiona alfalfa / lucerny [na kiełki]
moczenie: 8 godzin / 8-12 godzin [ź]
kiełkowanie: 2-5 dni / 7-8 dni [ź]
smak: delikatny
- Nasiona rzodkiewki
moczenie: 8 godzin / 6-12 godzin [ź]
kiełkowanie: 2-4 dni / 5-6 dni [ź]
smak: wyraźny / ostry
- Nasiona cebuli
namaczanie: 12 godzin [ź]
kiełkowanie: 10-15 dni [ź]
smak: wyraźny / ostry
- Nasiona brokuł [na kiełki]
moczenie: 8 godzin
kiełkowanie: 3-6 dni
- Nasiona koniczyny
moczenie: 4-6 godzin
kiełkowanie: 4-5 dni
smak: delikatny
- Nasiona koniczyny łąkowej
moczenie: 8 godzin
kiełkowanie: 2-5 dni
smak: delikatny - Nasiona gryki (kasza gryczana)
moczenie: 20-60 minut / 20 minut
kiełkowanie: 2 dni
- Nasiona musztardy:
moczenie: 8 godzin
kiełkowanie: 2-7 dni
- Nasiona dyni (łuskane – po zdjęciu wierzchniej warstwy):
moczenie: 8 godzin
kiełkowanie: 1 dzień
- Nasiona sezamu
moczenie: 8 godzin
kiełkowanie: 1-2 dni
- Nasiona słonecznika (łuskane)
moczenie: 2 godziny
kiełkowanie: 2-3 dni
- Nasiona słonecznika (nie łuskane)
moczenie: 4-8h
kiełkowanie: 2-3 dni
- Nasiona kozieradki
moczenie: 8 godzin
kiełkowanie: 3-5 dni
Inne?
Zazwyczaj można, ale niektóre mogą być trujące!
Najlepiej sprawdzić.
Uwaga, na rośliny z rodziny psiankowatych (wiele z nich jest trująca).
Część z nich jest jadalna np. ziemniak, pomidor, papryka, bakłażan!
Jednak nie jedz ich zielonych części / gdy są zielone )!!
Nie jadalne są również kiełki białej fasoli czy jasia.
Dlaczego lepiej uprawiać kiełki samemu?
Jest dużo taniej
W sklepach, czy na allegro znajdziesz nasiona w dobrych cenach.
Np 500 g (0.5kg) nasion rodkiewki za 13.90.
Dodam, że prawdopodobnie nie zjesz takiej ilości 🙂
PS: waga nasionek nie jest równa wadze kiełek, ponieważ w między czasie wypiją dużo wody. To znaczy z 0.5 kg nasion wyjdzie ich duuużo więcej!
Wyższa jakosć
Kiełki sklepowe – uprawiane bez naturalnego światła (mniej witamin, substancji odżywczych?)
Kiełki przechowywane są w plastikowych opakowaniach bez dostępu powietrza – a to sprzyja rozwojowi pleśni i grzybów.
Dlatego sklepowe kiełki mogą zawierać substancje zapobiegające rozwojowi pleśni, dzięki czemu mogą być dłużej przechowywane.
Pleśń z pewnością nam może zaszkodzić, ale różne chemikalia również niekoniecznie są dla nas zdrowe.
Jak hodować kiełki?
Uprawa jest prosta – dasz radę!
http://www.kielki.info/hodowla-kielkow/
https://domowejroboty.pl/porady/kielki/
Przechowywanie
Dojrzałe kiełki – powinny być przechowywane w lodówce.
W niższej temperaturze wolniej sie rozwijają.
Przechowując w lodówce nadal raz dziennie je przepłukuj.
Spleśniałe, nieświeże, zasuszone, niedojrzałe kiełki – wyrzuć 🙂