Kiełki

 

Dlaczego kiełki?

Kiełki są jak koncentrat pełen minerałów, enzymów, białka….

Są zdrowsze niż nasiona – zawierają wiecej składników odżywczych i mniej substancji antyodżywcze (m.in. inhibitory, kwa fitowy/fitynowy, …).

 

Nasiona (Kiełki)

Delikatny mało wyraźny smak: lucerna, koniczyna.
Ostry, wyraźny smak: rzodkiewka, kozieradka, cebula.

Nasiona mogą moczyć się przez noc, lub w ciągu dnia (przed pracą zalać, po pracy wyjąć).

Kiełkowanie zazwyczaj zajmuje 4-7 dniach

Popularne nasiona na kiełki

  • Nasiona alfalfa / lucerny [na kiełki]
    moczenie: 8 godzin / 8-12 godzin [ź]
    kiełkowanie: 2-5 dni / 7-8 dni [ź]
    smak: delikatny
     
  • Nasiona rzodkiewki
    moczenie: 8 godzin / 6-12 godzin [ź]
    kiełkowanie: 2-4 dni / 5-6 dni [ź]
    smak: wyraźny / ostry
     
  • Nasiona cebuli
    namaczanie: 12 godzin [ź]
    kiełkowanie: 10-15 dni [ź]
    smak: wyraźny / ostry
     
  • Nasiona brokuł [na kiełki]
    moczenie: 8 godzin
    kiełkowanie: 3-6 dni
     
  • Nasiona koniczyny
    moczenie: 4-6 godzin
    kiełkowanie: 4-5 dni
    smak: delikatny
     
  • Nasiona koniczyny łąkowej
    moczenie: 8 godzin
    kiełkowanie: 2-5 dni
    smak: delikatny
  • Nasiona gryki (kasza gryczana)
    moczenie: 20-60 minut / 20 minut
    kiełkowanie: 2 dni
  • Nasiona musztardy:
    moczenie: 8 godzin
    kiełkowanie: 2-7 dni
     
  • Nasiona dyni (łuskane – po zdjęciu wierzchniej warstwy):
    moczenie: 8 godzin
    kiełkowanie: 1 dzień
     
  • Nasiona sezamu
    moczenie: 8 godzin
    kiełkowanie: 1-2 dni
     
  • Nasiona słonecznika (łuskane)
    moczenie: 2 godziny
    kiełkowanie: 2-3 dni
     
  • Nasiona słonecznika (nie łuskane)
    moczenie: 4-8h
    kiełkowanie: 2-3 dni
     
  • Nasiona kozieradki
    moczenie: 8 godzin
    kiełkowanie: 3-5 dni

 

Inne?

Zazwyczaj można, ale niektóre mogą być trujące!

Najlepiej sprawdzić.

Uwaga, na rośliny z rodziny psiankowatych (wiele z nich jest trująca).
Część z nich jest jadalna np. ziemniak, pomidor, papryka, bakłażan!
Jednak nie jedz ich zielonych części / gdy są zielone )!! 
Nie jadalne są również kiełki białej fasoli czy jasia.

  

Dlaczego lepiej uprawiać kiełki samemu?

 Jest dużo taniej

W sklepach, czy na allegro znajdziesz nasiona w dobrych cenach.
Np 500 g (0.5kg) nasion rodkiewki za 13.90.
Dodam, że prawdopodobnie nie zjesz takiej ilości 🙂

 

 

Nasiona na kiełki oferta jednego ze sprzedawców na Allegro.

 

 

Kiełi w ofercie jednego ze sklepów.

 

PS: waga nasionek nie jest równa wadze kiełek, ponieważ w między czasie wypiją dużo wody. To znaczy z 0.5 kg nasion wyjdzie ich duuużo więcej!

 

Wyższa jakosć

Kiełki sklepowe – uprawiane bez naturalnego światła  (mniej witamin, substancji odżywczych?)

 

Kiełki przechowywane są w plastikowych opakowaniach bez dostępu powietrza – a to sprzyja rozwojowi pleśni i grzybów.
Dlatego sklepowe kiełki mogą zawierać substancje zapobiegające rozwojowi pleśni, dzięki czemu mogą być dłużej przechowywane.

Pleśń z pewnością nam może zaszkodzić, ale różne chemikalia również niekoniecznie są dla nas zdrowe.

 

Jak hodować kiełki?

Uprawa jest prosta – dasz radę!

 

http://www.kielki.info/hodowla-kielkow/
https://domowejroboty.pl/porady/kielki/

 

 

Przechowywanie


Dojrzałe kiełki – powinny być przechowywane w lodówce.
W niższej temperaturze wolniej sie rozwijają.
Przechowując w lodówce nadal raz dziennie je przepłukuj.

 

Spleśniałe, nieświeże, zasuszone, niedojrzałe kiełki – wyrzuć 🙂

 

Ciekawe? Newsletter?

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze