Uwaga: artykuł w trakcie edycji!
Nie jedz nasion zanim ich nie namoczysz.
Dlaczego?
Można powiedzieć, że nasiona są zapakowane i zabezpieczone przed przedwczesnym kiełkowaniem.
W tym celu posiadają różne substancje które m.in blokują funkcjonowanie enzmów (są tzn inhibitorami).
Zawartość inhibitorów, utrudnia trwawienie i przyswajanie dlatego możemy powiedzieć że zawierają substancje antyodżywcze!
W ziarnach, orzechach, bulwach, nasionach czy fasolach znajduje się wiele subtancji antyodżywczych:
- fityniany,
- szczawiany,
- garbniki (chronią liście, owoce przed bakteriami, grzybami, czasem większymi organizmami dzięki zdolności do zmiany struktury białek – dlatego używa się w garbnictwie (przetwarzanie skóry), łączą się z białkami uniemożliwiając ich trawienie)
więcej w czerwonej fasoli niż w białej.
Główne źródło: kawa, herbata, piwo oraz wino
Nadaje: gorzkawo-cierpki
„””
Z fizjologicznego punktu widzenia taniny wpływają bowiem na białka obecne w ślinie i wywołują uczucie „ściągnięcia” czy „wysuszenia”
„”” źródło: ekologia.pl
Garbniki to związki będące pochodnymi fenoli (polifenole). - inhibitory trypsyny (blokuje enzym trawienny trzustki),
- inhibitory alfa-amylazy (blokuje enzym odpowiedzialny za rozkład skrobii i innych polisacharydów; trzustka, ślina),
- …
- inhibitory proteazy,
- gluten,
- alkylresorcinole
- inhibitory enzymów lektyny (hemaglutynin)
Tu jednak skupimy się na kwasie fitowym (fitynowym).
fityna ma charakter substancji zapasowej, magazynującej fosfor
https://pl.wikipedia.org/wiki/Fosfor
Kwas fitowy (fitynowy)
Kwas fitowy – organiczny związek chemiczny, heksafosforan inozytolu. Występuje naturalnie w większości nasion, np. ziarnach i otrębach zbóż, kukurydzy oraz w roślinach strączkowych np. fasoli. Ma właściwości chelatujące (kompleksuje kationy, np. żelaza). Jest antyoksydantem. Efekty zdrowotne jego spożywania są oceniane sprzecznie. Wskazuje się, że przy jego konsumpcji w dużych ilościach efekty szkodliwe są większe niż korzyści.
Tworzy trwałe i nierozpuszczalne w przewodzie pokarmowym kompleksy z jonami Fe2+, Zn2+, Mg2+, Ca2+, Cu2+ i in., obniżając ich przyswajanie.
https://pl.wikipedia.org/wiki/Kwas_fitowy
Może to prowadzić do braków żelaza i cynku u osób, których dieta opiera się głównie na zbożach i roślinach strączkowych, jak w krajach rozwijających się i wegetarian. Podejrzewa się go także o powodowanie krzywicy.
Powtórka z chemi:
- Fe – żelazo,
- Zn – cynk
- Mg – magnez
- Ca – wapń
- Cu – medź
Czyli blokuje ich wchłanianie.
Oczywiscie można znaleźć też dobre aspekty:
Istnieją jednak badania, wskazujące, że spożywanie dużych ilości pokarmów bogatych w kwas fitowy chroni przed osteoporozą i może być korzystne w leczeniu cukrzycy.
https://pl.wikipedia.org/wiki/Kwas_fitowy
Tak samo niektóre wczesniej wymienione substancje mogą w niektórych sytuacjach pomóc.
Można powiedzieć, że kwas fitynowy – to swego rodzaju opakowanie (przechowuje składniki odżywcze potrzebne do wzrostu rośliny),
dzięki czemu nasionko pozostaje świeże przez lata!
Różne substancje zawarte w nasionach zapobiega przedwczesemu kiełkowaniu i przechowują składniki odżywcze dla rośliny.
Ich konsumpcja zaś zmniejsza absorbcję składników odżywczych, a to prowadzi do deficytów i w konsekwencji chorób.
Gdy nasiono 'poczuje wodę’, wie, że to pora na kiełkowanie!
Przed kiełkowaniem powstrzymują je inhibitory. Zatem muszą przestać działać.
Gdy nasiono znajduje się w wodzie, to jej 'opakowanie’ się rozpuszcza (jest ropuszczalne w wodzie).
Moczenie i kiełkowanie aktywuje nasiona i dezaktwuje inhibitory.
Mocz nasiona, ziarna, oczechy, fasole przed użyciem.
Poprawia to przyswajalność / strawność a w konsekwencji lepsze samopoczucie 🙂
W teorii, gdy nasiono zostanie aktywowane przez kontakt z wodą, to uaktywnia to enzymy, które syntetyzują witaminy etc.
Dlatego mówi się, że kiełki są pełne witamin, błonnik, wartościowego białka, kwasów Omega-3.
Przygotowanie
Płukanie
Pamiętaj (nie pomijaj)
Przepłucz wodą, wypłucz mieszaj, płucz aż woda będzie czysta.
Płukanie pozwala usunąć zanieczyszczenia, zarodniki grzybów, bakterii i inne.
Moczenie
To co pływa a nie tonie – może być popsute.
Na sucho?
Chcesz na sucho?
Namoczone nasiona możesz wyszuszyć w temperaturze 40oC.
Gotowanie?
Odlej wodę z namaczania!
kiełki fasoli, ciecierzycy, soczewicy najlepiej poddac obróbce termicznej – będą bardziej strawne.
Jakie pokarmy zawieraja najwięcej kwasu fitowego?
z pomocą przyjdzie nam angielska wikipedia.
Pokarm | % minimum na sucho | % maksimum na sucho |
---|---|---|
Nasiona dyni | 4.3 | 4.3 |
Siemię lniane | 2.15 | 2.78 |
Mąka z nasion sezamu | 5.36 | 5.36 |
Nasiona Chia | 0.96 | 1.16 |
Migdały | 1.35 | 3.22 |
Orzechy brazylijskie | 1.97 | 6.34 |
Kokos | 0.36 | 0.36 |
Orzech laskowy | 0.65 | 0.65 |
Orzeszki ziemne | 0.95 | 1.76 |
Orzech | 0.98 | 0.98 |
Kukurydza (kukurydza) | 0.75 | 2.22 |
Owies | 0.42 | 1.16 |
Owsianka | 0.89 | 2.40 |
Brązowy ryż | 0.84 | 0.99 |
Ryż polerowany | 0.14 | 0.60 |
Pszenica | 0.39 | 1.35 |
Mąka pszenna | 0.25 | 1.37 |
Zarodki pszenicy | 0.08 | 1.14 |
Pieczywo pełnoziarniste | 0.43 | 1.05 |
Fasola, pinto | 2.38 | 2.38 |
Gryka | 1.00 | 1.00 |
Ciecierzyca | 0.56 | 0.56 |
Soczewica | 0.44 | 0.50 |
Soja | 1.00 | 2.22 |
Tofu | 1.46 | 2.90 |
Napój sojowy | 1.24 | 1.24 |
Koncentrat białka sojowego | 1.24 | 2.17 |
Nowe ziemniaki | 0.18 | 0.34 |
Szpinak | 0.22 | NR |
Owoce awokado | 0.51 | 0.51 |
żródło: Phytic acid wikipedia en
Naturalne – nie oznacza „gotowe do spożycia”!
Ile czasu moczyć?
To zależy od rośliny.
Nasiona
- Nasiona lnu (siemię lniane)
- moczenie: 8 godzin
- Nasiona konopi
moczenie: nie moczyć
Nasiona na kiełki opisałem osobno
Mozgę kanaryjską opisałem osobno:
Orzechy
- Migdały
moczenie: 8-12 godzin
kiełkowanie: 12 godzin
- Orzechy brazylijskie:
moczenie: nie moczyć
- Orzechy nerkowca
moczenie: 2 – 2:30 godzin
- Orzechy makadamia
moczenie: nie moczyć
- Orzechy pekan:
moczenie: 4-6 godzin
- Orzechy piniowe
moczenie: nie moczyć
- Pistacje
moczenie: nie moczyć
- Orzechy włoskie:
moczenie: 4 godziny
Orzechy (wszystkie pozostałe) 6 godzin
Orzechy i nasiona mogą być dobrym źródłem witaminy E (przeciwutleniacz).
Skoro mamy tłuszcz to może się popsuć (zjełczeć).
Przechowuj w ciemnych opakowaniach w ciemnym miejscu, ponieważ pod wpływem światła – tłuszcz się psuje (zostawileś kiedyś masło bez przykrycia?).
Najbezpieczniejsze są zawsze szklane opakowania, plastikowe mogą reagować.