Grzyb herbaciany Kombucha
To fantastyczne źródło probiotyków i mega – mega tanie!
To symbiotyzna kolonia: drożdzy i bakterii.
Tak probiotyki, to nie tylko bakterie ale również inne mikroorganizmy jak np. wspomniane wyżej drożdze (grzyby).
Wiem, wie… chcesz już wiedzieć jak przygotować kambuchę.
Jednak zanim to zrobisz, naprawdę gorąco zachęcam Cię do przeczytania wstępu do pre/pro/symbiotyków.
Ważniejsza jest bioróżnorodność i to by miały co jeść!
Dlatego jeszcze raz, przeczytaj artykuł powyżej ?
Czym są Probiotyki, Prebiotyki, Synbiotyki? Zrozumiesz czym jest flora bakteryjna. Czy bakterie są złe czy dobre? Poznasz źródła bakterii probiotycznych (naturalne i z apteki) oraz szokujące informacje na temat suplementów. Czym jest szczep? wybrać? Zrozumiesz, że sam probiotyk nie wystarczy (potrzebne jest odpowiednie środowisko).
Dzięki temu zrozumiesz, że nie tylko chodzi o to by ‚upchnąć’ jak najwięcej ‚bakterii’.
Gdzie kupić napuj kombucha?
Można kupić na allegro i w sklepach stacjonarnych.
Produkcja (opis poniżej) jest tak prosta i tania, że nie ma sensu kupować gotowego napoju! Ale jak chesz.. można.
Jak przygotować?
Kultura startowa
Do przygotowaniu napoju potrzebujesz potrzebujesz kultury startowej – czyli mikroorganizmów (bakterii, grzybów) które zrobią robotę za ciebie (jeśli tylko będą miały dobre warunki – miały co jeść).
Kulturę startową można kupić za 5 pln na allegro.
Choć w czerwcu 2020 widzę, że na allegro zaczynają się od 20 pln.
Gdy zaczniesz robić kombuche, to zobaczysz, że taka 'kultura startowa’ sama się robi i jest jej więcej niż potrzeba. Dlatego znajdziesz ją nawet i za darmo.
Hodowla
Grzybek herbaciany, do życia po prostu potrzebuje słodkiej herbaty.
Czyli gotujesz wodę, dodajesz herbatę, dużo cukru. Gdy ostygnie (by nie popażyć 'grzybka’) dodajesz kluturę startową.
Prościej się nie da 😀
Proporcje?
Proporcje pewnie znajdziesz na filmie.
Badania
Uwaga?
W kulturze symbiotycznej grzybka herbacianego znajdują się również grzybki candida.
Jeśli masz przerost candidy (grzybica), to nie wiem czy jest to dobry pomysł.
Choć niektórzy twierdzą, że kultura symbiotyczna może pomóc znormalizować i okiełznać przerost candidy w naszym ciele.
Jak jest – nie wiem.
Candida jest grzybem oportunistycznym. Normalnie siedzi cicho, jest częscią flory/biomu wielu ludzi, jednak gdy ma okazję to atakuje.
Zatem wystarczy że np przyjmujesz antybiotyki, zabijając bakterie.
Czym są antybiotyki? Skąd pochodzą? W czym pomagają? A w czym nie? Wirus czy bakteria – jak rozróżnić? Badanie CRP i zakresy. Nadużycie antybiotyków (z czego wynika) i konsekwencje. Jak szybko bakterie uodparniają się na antybiotyki? Jak dużo używa się antybiotyków – będziesz w szoku! Antybiotyki używa się do leczenia ludzi i zwierząt. Jednak czy ma to znaczenie dla naszego zdrowia?
Wtedy nikt nie pilnuje, jest dużo miejsca na rozrost, dużo jedzenia którego nikt nie je i się rozmnaża!
Rady
Zanieczyszczenia
Twoja kombucha może zostać zanieczyszczona np. przez muchę, albo coś wpadnie. Źródeł może być wiele.
Jeśli pojawi się coś czarnego, białego, źle zacznie pachnieć, pojawi się pleśń – wyrzuć!
Zobacz na nagraniach powyżej jak wygląda wzorcowa kombucha.
By uniknąć potrzeby kupna kolejnego startera – może warto zdywersyfikować produkcję.
Po prostu trzymaj kombuche w dwóch słoikach!
Wystarczy że kupisz jedną.
Gdy zaczniesz ją hodować, to szybko zrobi się 'grubsza’/ rozwarstwi się – to będziesz miał dwie!
Gdy w jednym słoiku jedna się popsuje, to będziesz miał drugą 🙂
Herbatę możesz robić razem, tylko grzybki trzymaj osobno.
Dodatkowo słoik warto od góry zabezpieczyć gazą, bandażem, tak by nie wleciała mucha 🙂
Na marginesie, czy wiesz, że kiedyś wierzono np. że robaki w mięsię po prostu się pojawiają (samorództwo – same się rodzą)?
Dopiero w 1668 Francesco Rediego, odkrył, że jak przykryje się mięso kratką przez które nie mogą przelecieć muchy, to robaków nie ma 😀
Ciekawe? Zerknij:
My już wiem, dlatego, zakryj swoją kombuche – tak by 'oddychała’, ale nie wpuszczała niepożądanych gości!