Probiotyki, Prebiotyki, Synbiotyki

Zrozumieć bakterie

Z bakteriami jest jak ze zwierzętami.
Gdy przywieziesz zwierzę do domu, ale nie będzie miało co jeść – to zdechnie.
Jeśli kupisz dużo karmy, a nie będziesz miał żadnego zwierzaka – będznty mogą niszczyć twoją flie nie przydatna. Pewnego dnia minie jej termin i po prostu ją wyrzucisz. Choć może się zdarzyć, że pewnego dnia przypadkiem pojawi się bezpański piesek/kotek, a skoro masz karmę, to już u Ciebie zostanie.

Może być tak, że w domu masz już pit bulla, który wyjątkowo nie toleruje innych zwierząt. Chciałbyś mieć jeszcze pudelka, ale to zdaje się być niemożliwe.
Twój pies może bronić twojego terytorium, ale może też być bezbronny.

Z bakteriami jest jak z roślinami.

Gdy na polu zboże wyrośnie (zdominują) – chwasty już nie wyrosną.

Sianie nasion nie ma sensu jeśli rośliny nie będą miały potem odpowiednich warunków.

Dlatego wyróżnia się probiotyki (zwierzątka) prebiotyki (karma), symbiotyki (karma + zwierzątka).

Probiotyki

Probiotyki (gr. pro bios – dla życia), zwane również czynnościową żywnością – podawane doustnie wyselekcjonowane kultury bakteryjne lub drożdży, najczęściej bakterie kwasu mlekowego (Lactobacillus), których zadaniem jest korzystne dla zdrowia działanie w przewodzie pokarmowym, poprzez immunomodulację oraz zachowywanie prawidłowej flory fizjologicznej. W większości przypadków korzystne oddziaływania probiotyków dotyczą wyłącznie warunków in vitro. Zaproponowano, że jeżeli wpływ drobnoustrojów na leczenie choroby został zbadany naukowo i ma dowiedzioną skuteczność, należy używać nazwy czynnik bioleczniczy.
Według definicji FAO/WHO probiotyki to „żywe drobnoustroje, które podane w odpowiedniej ilości wywierają korzystny wpływ na zdrowie gospodarza„.

https://pl.wikipedia.org/wiki/Probiotyk

Probiotyki – to żywe mikroorganizmy, które korzystnie wpływają na nasz zdrowie.

Prebiotyk 

Prebiotyk – substancja obecna lub wprowadzana do pożywienia w celu stymulacji rozwoju prawidłowej flory jelit, poprawiająca w ten sposób zdrowie. Prebiotykiem może być naturalny składnik diety np. skrobia, błonnik pokarmowy lub dodatki do żywności (suplementy diety) o charakterze prozdrowotnym – healthy food for the colon.
W odróżnieniu od probiotyku nie zawiera żadnych mikroorganizmów, a jedynie substancje stymulujące. Prebiotyki to nietrawione – oporne na działanie enzymów trawiennych w przewodzie pokarmowym – składniki żywności, które korzystnie oddziałują na gospodarza przez selektywną stymulację wzrostu lub aktywności jednego rodzaju lub ograniczonej liczby bakterii w okrężnicy i w ten sposób poprawiają zdrowie gospodarza. Tymi substancjami mogą być białka, tłuszcze, oligo- lub polisacharydy, które nie ulegają trawieniu i w formie niezmienionej docierają do światła jelita, by tam rozwijać swoje działanie.

https://pl.wikipedia.org/wiki/Prebiotyk

Probiotyk to pożywka – jedzenie, które stymuluje rozwój pożytecznych bakterii. Sam w sobie nie ma żadnych mikroorganizmów.

Synbiotyk

Synbiotyk – nazwą tą określa się połączenie probiotyku z prebiotykiem, które są podawane razem w związku z ich synergistycznym działaniem w celu przywrócenia prawidłowej flory jelitowej. Termin ten przede wszystkim dotyczy produktów, w których składnik prebiotyczny selektywnie promuje składnik probiotyczny, np. prebiotyk – oligofruktoza stymuluje namnażanie się w przewodzie pokarmowym bakterie z rodzaju Bifidobacterium.

https://pl.wikipedia.org/wiki/Synbiotyk

Synbiotyk to połączenie probiotyku z prebiotykiem. To zanaczy dostarczamy mikroorganizmy wraz z pożywką.

Reklama

Flora bakteryjna jelit

Dla lepszego zrozumienia tematu, zobaczmy czym jest flora bakteryjna jelit.

Flora bakteryjna jelit, mikroflora jelitowa zespół mikroorganizmów (mikrobiom), głównie bakterii, tworzący w układzie pokarmowym złożony ekosystem; u człowieka jeden z elementów jego flory fizjologicznej.
W ludzkim przewodzie pokarmowym egzystuje ogromna liczba mikroorganizmów w ilości od 106 do 1012 w 1 g treści, w zależności od odcinka (jelito cienkie, jelito grube, odbytnica). Największą aktywność, liczebność i zróżnicowanie wykazuje mikroflora zamieszkująca jelito grube. Szacuje się, że występuje tam od 500 do 1000 gatunków należących do 45 rodzajów i 17 rodzin drobnoustrojów, które stanowią 80% suchej masy kału.
https://pl.wikipedia.org/wiki/Flora_bakteryjna_jelita

Na marginesie dodam, że termin flora odnosi się do królestwa roślin. Bakterie i grzyby zostały z niej wyłączone, dlatego termin flora / mikroflora w odniesieniu do mikroorganizmów zastępuje się pojęciem biota / mikrobiota.

Czy bakterie są dobre czy złe?

Bakterie są „złe”  – każdy o tym wie kto ogląda wystarczającą ilość reklam.
Gdy jesteś chory, nieraz trafiasz do lekarza. On przepisuje antybiotyk.
Antybiotyki to z greki anti – przeciw, bios – życie.

Antybiotyk działa jak trutka (działanie bakteriobójcze), może też działać jak antykoncepcja – ogranicza jej rozmnażanie (działanie bakteriostatyczne).

Nieraz po antybiotyku (w przypadku infekcji bakteryjnej, braku odporności bakterii na dany antybiotyk), objawy ustępują.
Bingo! 

Upewniliśmy się, że bakterie szkodzą.
Jednak czasem słyszysz również o bakteriach probiotycznych (gr. pro bios – dla życia).

źródło grafiki: nieznane

Ciało człowieka składa się z ok. 1013 (10 000 000 000 000 tj. ok. 10 bilionów) komórek, lecz ilość bakterii flory jelitowej przekracza tę liczbę 10-krotnie.

https://pl.wikipedia.org/wiki/Flora_bakteryjna_jelita

Różnych mikroorganizmów (bakterie, grzyby, pierwotniaki) w samych jelitach mamy więcej niż mamy komórek swojego ciała!

Według mediów: muzułmanin = terrorysta, bakteria = choroba
Zdjęcie: André-Pierre du Plessis @ Flickr

Na świecie może być 106,000 dżihadystów (osób powiązanych) – to dużo [źródło]. Według badania Pew Research Study na świecie jest około 1,6 mld (23% światowej populacji). Po przeliczeniu „ekstremiści” stanowią zaledwie 0.006625%.

Tak też jest z bakteriami, niektóre są szkodliwe, dążą do dominacji, jednak większość (90%) z nich jest oportunistyczna.
Takie mikroorganizmy nic nie narzucają, po prostu przystosowują się do aktualnych warunków.

Reklama
Microbiome: Gut Bugs and You | Warren Peters | TEDxLaSierraUniversity

Warren Peters opowiada o mikroorganizmach (mikrobiom) w naszych jelitach (ich różnorodności i roli).
Nowe odkrycia mogą zmienić sposób w jaki myślimy o cukrzycy, otyłość, chorobie Alzheimera, autyzmie, o naszym zdrowie i dobrym samopoczuciu.
Uwaga są to pierwsze badania (nie ma jeszcze metaanaliz, randomizowanych z bardzo dużą próbką).

Warren Peters na początku zajmował się chirurgią („jeśli coś jest nie tak, to to wytnę”).
Potem zajmował się stylem życia i medycyną naturalną („jeśli coś nie działa, to spróbuj bardziej”).
Jeszcze później molekularnym i genetycznym podstawie otyłości („jeśli coś jest nie tak, to wina twoich rodziców i zmieniającego się środowiska”).
To znaczy Warren Peters – może spojrzeć z szerszej perspektywy – dobrze – posłuchaj („Microbiome: Gut Bugs and You”).

TEDed, Dostępne są polskie napisy!

Wpływ bakterii na nasz organizm

TED, Rob Knight: W jaki sposób mikroby sprawiają, że jesteśmy, kim jesteśmy. (Polskie napisy)
Dostępny jest również transkrypt.

Obejrzyj koniecznie!

Liczebność bakterii

W naszym ciele many 10 razy więcej bakterii niż komórek naszego ciała (mikroby są mniejsze).
Slajd z nagrania: „TED, Rob Knight: W jaki sposób mikroby sprawiają, że jesteśmy, kim jesteśmy” dostępnego powyżej.

W naszym ciele many 10 razy więcej mikrobów niż komórek naszego ciała!
Mikroby ważą: ~1.5 kg!

Różnorodność mikroorganizmów

//TODO: ilościach gatunków bakterii po urodzeniu u zdrowego, i po antybiotykach.

Bakterie flory jelitowej znajdują się przede wszystkim w jelicie grubym i stanowią do 80% masy kału. Około 300-1000 gatunków bakterii wchodzi w skład flory jelitowej, z czego najczęściej wymienia się ok. 500 gatunków. 800 gatunków bytuje w jelicie grubym. 30-40 gatunków składa się na 99% wszystkich bakterii flory jelitowej. Także grzyby i pierwotniaki wchodzą w skład flory jelitowej, lecz niewiele wiadomo o ich działaniach.

Relacje między gospodarzem a florą bakteryjną nie polegają wyłącznie na komensalizmie, lecz są rodzajem korzystnej symbiozy.

https://pl.wikipedia.org/wiki/Flora_bakteryjna_jelita

W jelitach mamy 300-1000 różnych gatunków bakterii, a w probiotyku mamy co kilka szczepów bakterii.

Tylko czym jest szczep a czym gatunek?

Reklama

Czym jest szczep?

Szczep – w mikrobiologii, populacja drobnoustrojów w obrębie gatunku lub odmiany, wyróżniająca się określonymi cechami.
Określenia używa się również w stosunku do różnych klonów należących do tego samego gatunku, wyprowadzonych z izolowanych, czystych kultur.

Wiki: https://pl.wikipedia.org/wiki/Szczep_(mikrobiologia)

To znaczy szczep to pewna podgrupa danego gatunku.

Buldog angielski i mastif neapolitański, to ten sam 'szczep’.
(podgatunek: pies domowy, gatunek: wilk szary).

Systematyka
Domena
eukarionty
Królestwo
zwierzęta
Gromada
ssaki
Podgromada
żyworodne
Infragromada
łożyskowce
Rząd
drapieżne
Podrząd
psokształtne
Rodzina
psowate
Rodzaj
wilk
Gatunek
wilk szary
Podgatunek
pies domowy
 

źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Pies_domowy

Jak widać, bakterie w ramach jednego szczepu mogą się znacząco różnić.
Kilka szczepów serwowanych w probiotykach, to niewiele w perspektywie 300-1000 rożnych gatunków.

Wielokrotnie można usłyszeć, że z genetycznego punktu widzenia jesteśmy podobni do siebie.
Każdy z nas jest niemal identyczny do swojego sąsiada w 99.99%!
Nie dotyczy to jednak mikroorganizmów w jelitach: jesteśmy podobni w zaledwie 10% do sąsiada.

Różnorodność z genetycznego punktu widzenia

My mamy 20 000 genów (oczywiście wszystko zależy jak je liczymy).
Tymczasem sumarycznie nasze bakterie mają 2 000 000 – 20 000 000 genów.
Slajd z nagrania: „TED, Rob Knight: W jaki sposób mikroby sprawiają, że jesteśmy, kim jesteśmy” dostępnego powyżej.

Ciekawostka: Każdy z nas ma swoje mikroby. Nic wiec dziwnego, że pojawiają się techniki, które pozwalają na identyfikację osoby która miała kontakt z danym urządzeniem (np. z myszką komputerową) po przez analizę znajdującej się na niej bakterii.
Takie dopasowania osiągają dokładność 95%! (Na PubMedzie znajdziesz różne badania, np. pierwsze z google „Forensic identification using skin bacterial communities„).

Tak samo można dopasować Cię do twojego psa.

Warto jednak wiedzieć, że u osób dorosłych środowisko mikrobów jest względnie stabilne w perspektywie tygodni, miesięcy a nawet lat!

//TODO: opis

//TODO: opis

Reklama

Kultura startowa

07:08
Pierwsze środowisko mikrobiologiczne zależy od tego, w jaki sposób się rodzimy.
U dzieci, które rodzą się naturalnie, mikroby są podobne do środowiska pochwy, a u dzieci urodzonych przez cesarskie cięcie wyglądają one jak mikroby na skórze. Można to połączyć z różnicami zdrowotnymi, wynikającymi z cesarskiego cięcia, jak na przykład więcej przypadków astmy, alergii, a nawet otyłości, które zostały powiązane z mikrobami. Jeśli się nad tym zastanowić, to każdy ssak do niedawna rodził się przez kanał rodny, więc brak ochronnych mikroorganizmów, z którymi koewoluowaliśmy, może być naprawdę ważny dla wielu różnych chorób, które łączymy z mikrobami.

TED, Rob Knight: W jaki sposób mikroby sprawiają, że jesteśmy, kim jesteśmy

(Naprawdę warto obejrzeć!)

TODO: ..

11:27
Mikroby pełnią ważne funkcje, ale także, przez ostatnie kilka lat, zostały powiązane z wieloma schorzeniami, łącznie z nieswoistym zapaleniem jelit, chorobami serca, rakiem jelita grubego, a nawet otyłością. Otyłość ma duże znaczenie, i obecnie można powiedzieć, czy jesteś szczupły, czy otyły, z dokładnością do 90%, patrząc na mikroby w jelitach. To może zabrzmieć jak przechwałka, bo w przypadku badań lekarskich, to jest akurat problematyczne. Za pomocą badań można stwierdzić, która osoba jest otyła, nie wiedząc nic o jej jelitach, ale nawet jeśli uda się odczytać genom człowieka, i zdobędziemy jego kompletne DNA

12:06
możemy stwierdzić jedynie w 60%, kto z nich jest otyły. Zgodzicie się, że jest to niesamowite? To oznacza, że te 1.5 kg mikrobów, które nosimy ze sobą, może znaczyć więcej dla zdrowia niż pojedynczy gen w genomie.

12:23
U myszy możemy zbadać więcej rzeczy. Udało nam się połączyć mikroby z różnymi innymi dolegliwościami, wliczając stwardnienie rozsiane, depresję, autyzm, i znowu, otyłość. Jak możemy stwierdzić, że te różnice w mikrobach, które łączymy z chorobami, są ich powodem? Możemy wychować niektóre myszy w sterylnej bańce, bez naturalnych mikrobów. Potem dodajemy mikroby, które są naszym zdaniem istotne, i sprawdzamy co się dzieje. Kiedy bierzemy mikroby z otyłej myszy, i przeszczepimy je normalnej myszy, która dorastała w sterylnym środowisku, staje się ona grubsza, niż gdyby dostała je od zwykłej myszy. Powód jest dość niesamowity. Czasami dzieje się tak, że mikroby pomagają im trawić jedzenie bardziej efektywnie przy jakiejś diecie, tak aby dostawały więcej energii z jedzenia, ale innymi razy, mikroby wpływają na ich zachowanie i te myszy jedzą więcej, niż „zwykłe” myszy, więc przybierają na wadze, jeśli pozwolimy im jeść tyle, ile chcą.

13:24
Czyż to nie jest nadzwyczajne? To oznaczałoby, że mikroby mają wpływ na zachowanie ssaków. Może zastanawiacie się, czy dzieje się tak z innymi gatunkami? Okazuje się, że jeśli weźmie się mikroby osoby otyłej i zaszczepi je u „sterylnej” myszy, ta mysz także przytyje, inaczej niż gdyby przeszczepić jej mikroby osoby szczupłej. Możemy kontrolować środowisko mikrobów, które zaszczepimy, które chroni przed przybieraniem na wadze.

13:55
To samo możemy robić z niedożywieniem. W projekcie ufundowanym przez Fundację Gatesów, obserwujemy dzieci z Malawi, które cierpią na kwashiorkor, czyli niedożywienie białkowe, i myszy, którym przeszczepimy mikroby tych dzieci, tracą 30% wagi w ciągu zaledwie trzech tygodni, ale możemy odzyskać ich zdrowie, używając suplementu diety, który dajemy dzieciom w klinice, masła orzechowego, i mysz, dostając mikroby od dziecka, które wyzdrowiało, także radzi sobie całkiem nieźle. To jest niesamowite, bo sugeruje, że możemy sterować leczeniem, wypróbując je na myszach posiadających różne środowiska mikrobów i dopasować leczenie do konkretnego przypadku.

TED, Rob Knight: W jaki sposób mikroby sprawiają, że jesteśmy, kim jesteśmy

(Naprawdę warto obejrzeć!)

Reklama

Symbioza

Bakterie mogą być złe (chorobotwórcze) jak i dobre (probiotyczne).

Z mikroflorą bakteryjną żyjemy w symbiozie.

Symbioza – zjawisko ścisłego współżycia przynajmniej dwóch gatunków organizmów, które przynosi korzyść każdej ze stron (mutualizm) lub jednej, a drugiej nie szkodzi (komensalizm). Jednak często trudno ustalić dokładny bilans strat i zysków współżyjących organizmów.
https://pl.wikipedia.org/wiki/Symbioza

My dostarczamy pożywkę, zapewniamy ciepło, a mikroorganizmy pomagają nam strawić pokarm, wytarzają witaminy i chronią przed innymi np. chorobotwórczymi mikroorganizmami (chronią jak pies podwórka) – odstraszają i zjadają (fagują), komórki obcych patogennych mikroorganizmów..

Wracając do pytania:

Jaki szczep bakterii jest najlepszy?

Analizując bakterie możemy stwierdzić, że niektóre nam szkodzą (chorobotwórcze), inne mogą nam pomóc, bo np. są w stanie wytworzyć witaminy.

Mikroorganizmy mogą również zależeć od siebie

Ludzie mogą przeżyć bez pszczół, możemy nie jeść miodu. Jednak pszczoły zapylają rośliny. Od roślin zaś mogą zależeć różne zwierzęta.

Pszczoły są ważnym elementem ekosystemu.

W parku Yellowstone (w USA), kiedyś wybito wilki.
Park zaczął 'wymierać’ – zobacz film o ponownym ich wprowadzeniu do ekosystemu parku. 

How Wolves Change Rivers

Film fantastycznie obrazuje, jak niepozorna zmiana, z pozoru nie mająca większego znaczenia może wpłynąć na wszystko w okół.

Nawet jeśli bezpośrednio nie czerpiemy korzyści, z pewnych mikroorganizmów, to być może zależą od nich inne organizmy.

Różnorodność może być ważniejsza niż liczebność.

Nie wiadomo, jakie dokładnie szczepy odpowiadają za nasze zdrowie.
Udało się jednak określić pewne szczepy bakterii, których obecność jest mile widziana!

TODO: Opisać szczepy

Probiotyki i nie tylko – z apteki

Zobacz:

Naturalne probiotyki

Zobacz:

Jak dobrać probiotyk?

Kilka słów o probiotykach z książki „Nie daj się zjeść grzybom CANDIDA” (Andrzej Janus).

ISBN: ;
Gdzie kupić? Wybierz najlepszą ofertę, przy okazji wspierasz moją pracę :).
Ładowanie ofert…

„Bakterie użyte do produkcji probiotyków są odporne na działanie kwasu solnego żołądka i sole kwasów żółciowych (żółć wątroby) – w przeciwieństwie do tych, które wchodzą w skład  fermentowanych produktów mlecznych – jogurtów i kefirów.”

Osobiście brakiem odporności na kwas solny, bardzo bym się nie przejmował.
Nie chodzi o to by 100% bakterii przetrwało podróż. Wystarczy, że przetrwa chociaż część, a dalej już mogą się namnożyć.
Załóżmy że skonsumujemy zaledwie: 1 000 000 000 bakterii (to nie jest taka duża ilość), to gdy przeżyje promil populacji, to i tak dużo. Kolejną kwestią jest to czy będą w stanie zasiedlić jelita.

Nie każdy rodzaj bakterii użyty do produkcji probiotyku jest w stanie zasiedlić jelita! Podobno zdarza się, że mimo stosowania probiotyku – nie widać efektu. Dlatego Andrzej Janus zaleca stosować wybrany probiotyk przez jeden miesiąc, potem stosować inny (przez kolejny miesiąc) itd. Zaleca również obserwować i zapisywać reakcje swojego organizmu.

Po kilku miesiącach wybrać 2 lub 3, które najlepiej poprawiają funkcje jelit oraz ogólny stan zdrowia. Stosować przez cały okres leczenia, potem okresowo profilaktycznie. – rekomendacje te dotyczą walki z grzybicą. Warto zwrócić uwagę, że dany probiotyk – może nie działać w twoim przypadku.

 

Przeszczepy „Kupy”

TED: JONATHAN EISEN: Poznaj swoje mikroby (Nagranie, polskie napisy)

09:16 
Jednak to bardzo proste rozwiązanie. Większość pastylek czy jogurtów na rynku, zawiera 1-2, maksymalnie 5 gatunków, a nasza flora ma ich tysiące. Jak odbudować florę bakteryjną składającą się z tysięcy gatunków?

09:39
Jednym ze sposobów, które stosują zwierzęta jest jedzenie odchodów – koprofagia. Okazuje się, że wielu weterynarzy, szczególnie tych starszej daty, stosowało tzw. „kupo-herbatkę” w leczeniu kolek, oraz innych problemów u koni, krów i innych zwierząt. Robili herbatkę z odchodów zdrowego zwierzęcia i karmili nim to chore. Jeśli nie zrobiliście otworu w krowie, tak by włożyć dłoń do jej żołądka, przekaz mikrobów doustnie, a potem przez cały górny odcinek przewodu trawiennego, nie jest najlepszym sposobem. Są osoby, które wykonują przeszczepy fekaliów, zamiast dostarczać kilku mikrobów doustnie, zamiast dostarczać kilku mikrobów doustnie, aplikują całą florę probiotyków od zdrowego dawcy, od drugiej strony.

10:48
Okazało się to skutecznym sposobem leczenia niektórych chorób zakaźnych, jak infekcje Clostridium difficile, które mogą być obecne u ludzi przez lata. Odkryto, że przeszczep mikrobów z kału zdrowego dawcy, może u niektórych wyleczyć tę infekcję w całym systemie.

11:10
Przeszczepy kału i „kupo herbatki” zainspirowały, nie tylko mnie, lecz też innych naukowców, do stwierdzenia, że flora bakteryjna w i na nas jest organem. Powinniśmy ją traktować jak część nas samych, jak organ, ostrożnie i z szacunkiem, nie powinniśmy z nią igrać cesarkami, antybiotykami czy przesadną czystością, bez uzasadnienia.

Komentarz do cytatu z nagrania.

Tak wygląda dojście do żołądka krowy (o którym wspomniano w nagraniu).

Istnieją techniki wprowadzania roztworu 'kupy’ od dawcy (który posiada prawidłową florę – prawidłowo się załatwia) i wprowadzania go w formie lewatywy. (To jeden z elementów, nie rób sam w domu :D).

„Nie igrać z cesarkami” – dotyczy tego, że dziecko urodzone po przez 'wycięcie’ nie ma kontaktu z mikrobami pochwy.
Przez co później dziecko później dużo bardziej jest narażone na choroby.
Wspomina o tym Rob Knight w nagraniu: „W jaki sposób mikroby sprawiają, że jesteśmy, kim jesteśmy” (nagranie znajduje się powyżej). 

Już kilka razy słyszałem o 'przeszczepach’ flory bakteryjnej w kontekście różnych chorób m.in cukrzycy.

Uwaga: nie rób tego w domu! Nawet w akcie desperacji. „kupo herbatki” – mogą być bardzo niebezpieczne! 
Pamiętaj dobry lekarz to podstawa!

Stwórz odpowiednie warunki

Każde zwierze musi mieć odpowiednie warunki do rozwoju, musi mieć co jeść, nie może być za ciepło/za zimno, za sucho/za wilgotno itd. Jeśli warunki sprzyjają – rozwijają się – jest ich coraz więcej. Gdy warunki są niekorzystne np. brakuje jedzenia – to ich liczebność spadnie.

W różnych środowiskach rozwijają się różne organizmy.

Środowisko sprzyjające rozwijaniu się bobrom, ale nie zebrom.


//TODO: własne zdjęcia

Dobre środowisko dla zebry, ale niewłaściwe dla bobrów (za sucho).


//TODO: własne zdjęcia

Przez dobór warunków hodowli (rodzaj pożywki, temperatura, zawartość tlenu) można selektywnie kontrolować liczbę konkretnych mikroorganizmów z grupy o różnych wymaganiach środowiskowych.

https://pl.wikipedia.org/wiki/Jednostka_tworz%C4%85ca_koloni%C4%99

Czy możesz zaobserwować jak środowisko wpływa na rozwój bakterii (w domu)? – TAK.

Przy pomocy ogórków możesz zaobserwować jak wpływa różne środowisko na rozwój mikrobów.

Różnicowanie mikroorganizmów można zaobserwować w czasie kiszenia ogórków.

Kiszenie, kwaszenie – sposób konserwacji żywności przeznaczonej do spożycia (ogórek kiszony, kapusta kiszona) lub na paszę (kiszonki), opierający się na procesie fermentacji mlekowej przeprowadzanym przez bakterie mlekowe.

W wyniku tego procesu cukry proste zawarte w komórkach roślinnych rozkładają się na kwas mlekowy (1-1,8%), hamując m.in. procesy gnicia (przez zahamowanie rozwoju bakterii gnilnych nieodpornych na zakwaszenie środowiska do pH poniżej 5[1]). Prawidłowy przebieg kiszenia zależy od zawartości w surowcu cukrów (1-1,5%) i wody (ok. 70%), utrzymania temperaturze 15-20 °C w początkowych dniach fermentacji, usunięcia powietrza (bakterie przeprowadzające proces są beztlenowe) np. przez ubicie (kapusta) lub zalanie solanką.

https://pl.wikipedia.org/wiki/Kiszenie

Cały proces kiszenia polega, na stworzeniu odpowiednich warunków dla 'naszych’ dobrych bakterii (bakterie mlekowe) i stworzenia niekorzystnych warunków dla 'złych’ bakterii (bakterie gnilne).

Zwróć uwagę, że gdy np. nie zalejesz odpowiednio ogórków (będą wystawać) – to spleśnieją.

Gdy użyjesz soli jodowanej – ogórki kiszone nie wyjdą, ponieważ jod zabija bakterie.
Być może widziałeś kiedyś na filmie gdy lekarze przed operacją maczał wacik w ciemnobrunatna substancji i odkarzał ciało pacjenta. Magiczną substancją była jodyna (alkoholowy roztwór jodu) o właściwościach grzybobójczych, przeciwbakteryjnych i przeciwwirusowych.

Czosnek – często nazywany jest naturalnym antybiotykiem – to znaczy środkiem zabijającym bakterie.
Jednak żadne antybiotyk nie działa na wszystkie możliwe bakterie. Prawdopodobnie w tym przypadku czosnek nie przeszkadza naszym bakteriom lub bakterie mają czas na wyrobienie tolerancji na obecność czosnku (dokładnie nie wiem).

Koper – jeśli dodasz zielony, niewysuszony, to po dłuższym czasie może okazać się, że ogórki się popsują

Przy kiszeniu ogórków, nie dodajesz 'bakterii’ (probiotyków).
Tworzysz jednak odpowiednie środowisko.
Bakterie się znajdą – jeśli mają pożywkę (prebiotyki) – mają co jeść będą się rozmnażać.

Wniosek: odpowiednia dieta, prebiotyk (może – nie musi) może korzystniej wpłynąć na twoje zdrowie!

Cała magia polega na wspieraniu „dobrych” i hamowaniu „złych”.

Konserwanty

Współcześnie w sklepach dostępne są produkty z całego świata.
Jednak zanim dotrą na nasz talerz, może minąć bardzo dużo czasu.
Dlatego pojawiła się potrzeba 'zabezpieczenia’ jedzenia – by się nie zepsuło.

W tym celu używa się tak zwane konserwanty, których celem jest albo zabicie mikroorganizmów lub ich powstrzymanie od namnażania.
Zatem wyróżniamy konserwanty:

  • Bakteriostatyczne: hamują rozwój i rozmnażanie się bakterii
  • Bakteriobójcze: zabijają bakterie

Oczywiście konserwanty mogą również niszczyć np. grzyby – wtedy nazwali byśmy je grzybobujczymi.

Wniosek: konserwanty mogą niszczyć twoją florę bakteryjną!
Suplementujesz np. probiotyki a potem je zabijasz (konserwantami).

By dokładniej zrozumieć rolę konserwantów zobacz:

Bakterie dla roślin

Bakterie są również potrzebne do prawidłowego rozwoju roślin.
Bez bakterii zawartych w glebie korzenie roślin nie były by w stanie nadgryźć ziemi.
Bakterie również w przypadku roślin mogą zwiększać odporność.

//TODO: opisać efektywne mikroorganizmy i ich zastosowanie w domu czy rolnictwie (osobny artykuł)

Sięgnij po zdrowie: Efektywne mikroorganizmy

Mikroorganizmy w biotechnologi

Mikroorganizmy (m.in bakterie i grzyby) wykorzystuje się również w wielu procesach przemysłowych od produkcji witamin, po oczyszczanie toksycznych odpadów i ekstrakcję cennych substancji.

Przykład: Grzyb zjada plastik 🙂

Ciekawe? Newsletter?

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze