Mozga kanaryjska

Mozga kanaryjska

Wstęp

Mozga kanaryjska, kanar to inaczej canary grass (nazwa angielska), phalaris canariensis (nazwa naukowa), el alpiste (nazwa hiszpańska) – wszystkie te nazwy dotyczą tej samej rośliny.

Mozga kanaryjska rośnie w różnych częściach świata (Europa, Afryka Północna, Ameryka Północna, Argentyna), pochodzi z południowej części Europy (rośnie w obrębie basenu Morza Śródziemnego). Według wikipedii, w Polsce bywa uprawiana, choć częsciej występuje w formie zdziczałej.

Kanar, najczęściej stosowana jest jako karma dla ptaków.
Jednak okazuje się, że jest niesamowicie zdrowy dla ludzi!

Czy mozga kanaryjska jest jadalna?

Tak oczywiście, podobnie jak żyto, pszenica, ..
Nie wiem czy wiesz, ale nawet popularny mniszek lekarski jest jadalny (popularnie znany jako mlecz). Pokrzywa? również, robi się z niej nie tylko szampony, ale i sałatki, herbatki (te akurat nie są dobre :).
To kwestia przyzwyczajeń. Nasze polskie jabłko może być egzotycznym owocem np. w afryce.

Właściwości mozgi kanaryjskiej

  • Ma niesamowite zdolności enzymatyczne,
  • Ma wysoką zawartość białka.
  • Ma bardzo dużo enzymów, które ułatwiają trawienie.
    Zmniejsza poziomu glukozy we krwi, co pomaga w leczenia osób cierpiących na cukrzycę, znacznie poprawia jakość życia pacjentów.
  • Mozga kanaryjska zawiera enzym lipazy, który pomaga w redukcji tłuszczu w tętnicach i żyłach tak, że jest doskonałym sojusznikiem przeciwko otyłości, cellulitu, obrzęk brzucha. Zapobiega osadzaniu się tłuszczu, który jest obecny w naszym organizmie. To znaczy pomaga w odchudzaniu (oczywiście trzeba pamiętać o ruchu i odpowiedniej diecie).

Nie traktuj mozgi jak lekarstwo!
Mozgę traktuj jako dodatek.
Pomaga udchudzić się Niektórzy dietetycy uważają, że spożywanie mleka z mozgi pomaga schudnąć, ale wszystkie mają tę samą opinię, mleko z nasion dla ptaków nie powstaje jakikolwiek wpływ na ludzi, jeśli nie w połączeniu ze zdrową dietą.

Jak spożywać?

Jest kilka sposobów.. najpopularniejszy sposób to tzw. Mleczko enzymatyczne.

Porcja

Jedna porcja to 1 litr enzymatycznego.

Co potrzebujesz?

  • 5 łyżek ziaren mozgi kanaryjskiej (mierzonych na sucho)
  • Sitko
  • Wodę – do płukania i do sporzycia
  • Blender
  • Tkaninę

Czas?

Cały proces trwa: 8-24h (musi się namoczyć).
W tym 2-8 minut twojej pracy (płukanie, blendowanie).

Jeśli dziś zaczniesz przygotowywać, to jutro będziesz mógł/mogła się napić.

Reklama

Jak przygotować?

Przepis na 1 porcję (1 litr mleczka)

  1. Przygotuj 5 łyżek mozgi kanaryjskiej (mierzone na sucho)
  2. Wypłucz mozgę pod bierzącą wodą.
    Jest to ważne, by oczyścić z różnych zanieczyszczeń oraz z tak zwanych włukien krzemowych.
  3. Przesyp do pojemnika, zalej wodą. Tak by mozga była zanurzona w wodzie przez 8-24h.
    Pozostaw w pokoju, lub lodówce.
    PS: dłużej nie trzymaj – bo się popsuje.

    Bardzo ważne! Nie tylko po ty by zmiękczyć ziarno!!!
    Mozga, podobnie jak inne nasiona, orzechy. Zawiera tak zwane inhibitory enzymów, które zapobiegają zbyt wczesnemu kiełkowaniu, dzięki czemu nasiona mogą przetrwać nawet lata, zanim wykiełkują.
    Jednak wspomniane inhibitory, hamują działanie enzymów – czyli utrudniają przyswajanie związków odżywczych. Trzstka zaś musi intensywniej pracować (by wytworzyć więcej enzymów – które są hamowane), co może prowadzi do jej powiększenia.
    Na szczęście!
    Wystarczy wystarczy namoczyć nasiona.
    Dzięki czemu nasiona dostają sygnał o sprzyjających warunkach do kiełkowania i inhibatory po prostu znikają.
  4. W między czasie możesz wymienić wodę.
    Spotkałem się z taką opinią, jednak nie wiem dlaczego.
  5. Wylej starą wodę. Przepłukaj jeszcze raz dobrze, tak by woda była czysta (może być mętna).
  6. Zalej mozgę i blenduj przez 3 minuty (na wysokich obrotach).
  7. Miksuj dalej i dolej więcej wody (do obiecanego 1 litra) (2 minut).
  8. Przelej do dzbanka / szklanek mleczko przez tkaninę.
    Ponieważ, mozga kanaryjska może zawierać krzemowe 'mikro drzazgi’.
  9. Smacznego!
    Przed wypiciem/gdy pijesz dłużej warto zamieszać.
    Ponieważ na dnie zbiera się bardzo wartościowy biały osad.
Smak

Smak jest dość mdły, mączny.
Nie zachwyca, ale też nie jest zły. Jest ok. Choć np. mojej żonie nie smakuje (co kto lubi, spróbuj sam/sama).
Do kawy? – nie.

Po co moczyć?

Nasiona zawierają tzw inhibitory – substancje wstrzymujące – blokujące działanie enzymów, dzięki czemu nasina mogą przetrwać latami zanim wykiełkują.
Namaczanie je usuwa. Konsumpcja bez namoczenia sprawi, że te inhibitory będą działać przeciwko nam – np. pokarm nie będzie się wchłaniał, nie będzie trawiony – zatem nie skorzystamy – a nawet może to zaszkodzić.
Zobacz więcej substancjach antyodżywczych w nasionach.

Jak poprawić smak?

W czasie miksowania możesz dodać:

  • Cynamonu (i/lub)
  • Wanilii

Jak poprawić jeszcze inaczej poprawić smak?

W zasadzie można dodać wszystko – eksperymentuj. Możesz potraktować jako bazę do koktajli.
Można dodać np.

  • mleko kokosowe
  • mleko migdałowe
  • niesłodzony jogurt

Można posłodzić np. miodem. Można dodać owoce np. banana, jagody, żurawinę, cytrynę, truskawki, maliny, ananasa, mango, granat, rodzynki, ..
Eksperymentuj! (ale nie gotuj, bo wtedy dużo traci)

Czy to bezpieczne?

Biorąc pod uwagę wszelkie korzyści, odpowiedź brzmi: TAK.

Dłuższa historia:

Warto zwrócić uwagę, że istnieje również wiele dyskusji na temat obecności włókna krzemionkowego w okrywie nasienia, które są niewidoczne dla ludzkiego oka. Takie włókna, podobnie jak 'drzazga’ – teoretycznie mogą powodować podrażnienia skóry, czy nawet raka przełyku (w wyniku podrażnień).
Znalazłem pracę naukową, w której mowa o biogennych włóknach krzemowych w kontekście pracowników przetwórstwa trzciny cukrowej, która jasno określa że nie znaleziono korelacji z międzybłoniakiem opłucnej (bardzo rzadki rodzaj nowotworu, zazwyczaj wywołany przez azbest). Wspomniana praca: A Case-Control Study of Mesothelioma and Employment in the Hawaii Sugarcane Industry”.

We conducted a case-control study of 93 mesothelioma cases and 281 cancer controls to determine whether sugarcane workers exposed to biogenic silica fibers were at increased risk of mesothelioma. We found no important excess risk of mesothelioma in sugarcane workers …

Z drugiej strony, mówi się że to tylko gra marketingowa producentów. Dzięki takiemu zabiegowi, producenci mogą sprzedawać mozgę w znacznie drożej.
Mówi się również, że ilość tych włókien jest marginalna, tak, że nie stanowi żadnego zagrożenia, a nawet wręcz przeciwnie – ciało potrzebuje tego składnika dla kości, paznokci i włosów.

Również do prac naukowych należy podchodzić z dystansem, dlaczego i jak je czytać, dowiesz się na: http://starthere.pl/zdrowie/ .
Sądzę, że ewentualny wpływ w stosunku do korzyści jest tak mały, że naprawdę nie ma co się zastanawiać!
Podejrzewam, że dużo bardziej niebezpieczne są wszelkiego rodzaju barwniki, konserwanty, wzmacniacze, stabilizatory, … – które są obecne w tak wielu produktach dostępnuch w supermarketach.
Dodatkowo nie wiem czy wiesz, ale również tlen jest niebezpieczny (wolne rodniki tlenu), woda (wypijesz zbyt dużo na raz – umrzesz), itd.
A pszenica (stan zapalne, otyłość, cukrzyca, choroby krążenia i wiele innych)? W przypadku pszenicy mało kto zastanawia się czy jest bezpieczna (tylko dlatego, że ją znamy).

Reklama

Moje doświadczenia

Na wstępie powiem, że mozgę piję od okazji do okazji. Jednak po wypiciu czuję że mam więcej energii. Nie na zasadzie energetyka. Jednak po kliku dniach jestem w stanie stwierdzić, że czułem się lepiej.

Mozga kanaryjska – dobry wybór! Ważne byś wiedziała/wiedział co tak naprawdę jest najważniejsze dla twojego zdrowia, co ma największy wpływ!
Spójrz na to z szerszej perspektywy (od ogółu do szczegółu).

Kiedy pić?

Najlepiej rano.
Niektórzy wolą dwa razy dziennie, rano i wieczorek.
Inni wolą pić cały dzień.


Mleczko z mozgi (jak wszystkie mleka z nasion), jest bardzo pożywne, ponieważ zawiera:

  • białka, tłuszcze i węglowodany (makro składników odżywczych)
  • wiele witamin i minerałów (mikroskładniki odżywcze)

Zalety

  • pomaga zwalczać nadciśnienie
  • pomaga obniżyć poziom cholesterolu
  • pomaga w kontrolowaniu cukrzycy (reguluje poziom cukru we krwi)
  • eliminuje tłuszczu w organizmie
  • eliminuje nadmiar płynów ustrojowych
  • pomaga zwiększyć masę mięśniową
  • pomaga przy zapaleniu błony śluzowej żołądka i wrzodach żołądka
  • bardzo skuteczny przeciwko infekcji dróg moczowych, ponieważ zabijają bakterie z dróg moczowych.
  • regeneruje trzustkę.
  • może zastąpić krowie mleko (osoby, które są uczulone na mleko zwierząt).
  • Nie zawiera glutenu, nie zawiera laktozy.

Jak przygotować

Analiza odżywcza Mozgi Kanaryjskiej w porównaniu z 'Bob’ (Broadbean), Gryka zwyczajna (Buckwheat), Rzepak (Canola)
Average Analysis of Whole Grain: Broadbean, Buckwheat, Canary Seed, Canola
http://www1.agric.gov.ab.ca/$department/deptdocs.nsf/all/anim3752?opendocument [ANGIELSKI]

Dobre opracowanie:
http://darinsnaturals.com/bird-food-anyone/ [Angielski]

http://www.cropweek.com/presentations/2009/2009-jan12-canaryseed-patterson.pdf
http://pubs.acs.org/doi/abs/10.1021/jf970100x http://mockobiety.blogspot.com/2011/02/mozga-kanaryjska.html
 

Analiza odżywcza Mozgi Kanaryjskiej

w porównaniu z bób (ang: broadbean), Gryka zwyczajna (ang: Buckwheat), Rzepak (ang: Canola)
Jest to spolszczenie wersji angielskiej (przygotowanej przez: Barry Yaremcio).

Bób (Broadbean)Gryka zwyczajna (Buckwheat)Mozga Kanaryjska (Canary Seed)Rzepak (Canola)Wilgoć % (Moisture %)13.27.010.57.2Białko (Protein) %27.211.118.323.2Wapń (Calcium ) %0.200.130.110.47Fosfor (Phosphorus) %0.290.320.550.67Selen (Selenium) mg/kg??0.040.19Siarka % (Sulphur %)??0.280.57Żelazo (Iron) mg/kg??68118Mieź (Copper) mg/kg??7.04.4Mangan (Manganese) mg/kg??4038Cynk (Zinc) mg/kg??4846Magnez (Magnesium) %??0.190.34Potas (Potassium) %??0.590.85Sód (Sodium) mg/kg??18544Molibden (Molybdenum) mg/kg

Molibden (Mo) jest niezbędnym pierwiastkiem śladowym, który w organizmie, jako aktywator wielu enzymów, bierze udział w ważnych procesach metabolicznych (m.in. cyklach przemian węgla, azotu i siarki). Wpływa również na osiągnięcie prawidłowego wzrostu i jest niezbędny do wydalania z organizmu produktów przemiany materii, takich jak kwas moczowy i związki siarki. Istnieją również dowody na to, że pierwiastek ten może zapobiegać niektórym nowotworom. Głównymi źródłami molibdenu są rośliny strączkowe, ziarna zbóż i orzechy, jednak zawartość tego pierwiastka w dużej mierze zależy od stężenia w glebie. Produkty zwierzęce, owoce i większość warzyw są bardzo słabymi źródłami molibdenu. Wydaje się, że molibden jest stosunkowo mało toksycznym pierwiastkiem u ludzi i nadmierne jego spożycie w pokarmach nie powoduje objawów ubocznych. … Należy zaznaczyć że spożywanie dużych ilości molibdenu może powodować deficyt miedzi, ponieważ działa on antagonistycznie. źródło: http://www.jedzdobrze.pl/slownik/61/molibden/

??0.90.9Kobalt (Cobalt) mg/kg??0.60.3

Ile kosztuje mozga kanaryjska?

Cena wacha się od 4pln za kg do 30 pln za kg.
A nawet i wiecej?

Gdzie kupić kanar nasiona / ziarna mozgi kanaryjskiej?

W jakim sklepie?
W tej chwili jeszcze testuję i szukam informacji.
Mozgę kanaryjską można kupić nawet w sklepie zoologicznym, jednak czy warto?
Osobiście ostatnią mozgę kupiłem w sklepie: nasiona24.
Mozga znajduje się w kategorii 'nasiona paszowe’.
Osobiście uważam, że nasiono, to nasiono.
Żyto, proso, jęczmień… mozga kanaryjska to po prostu nasiona – i nie specjalnie może się czymkolwiek różnić.
Jedyna różnica może polegać na kontakcie z innymi produktami (dlatego z takiej hurtowni może być lepsza, niż bezpośrednio ze sklepu zoologicznego).
Jednak gdy kupujesz dowolny produkt, to często na opakowaniu możesz znaleźć informację, że może zawierać np. śladowe ilości sezamu (choć nie ma go w składzie).
To znaczy, że produkt, mógł znajdować się w tym samym skupie, magazynie i przypadkiem coś mogło wpaść (a zabezpiecza to producentów przed oskarżeniami).
Dodatkowo dodam, że bardzo ważnym elementem przygotowywania mozgi jest staranne jej wypłukanie.
Ponadto, zwierzęta nie raz są bardziej wrażliwe od ludzi.
Jakiś czas temu w hodowli jaszczurek daliśmy zieloną sałatę (z targu) bo jaszczurki ją uwielbiały. Jednak tym razem musiała być pryskana, może rosła przy drodze – jaszczurki zdechły. Podobnie mieli nasi znajomi. A dziecko? Zje i pójdzie dalej.
Ponadto koleżanka z weterynarii opowiadała mi o karmach i niestety dla ludzi 'puszki’ nieraz naprawdę bywają gorszej jakości – ciekawe czemu?.
Mozga kanaryjska dla ludzi?
Na terenie warszawy mozgę kanaryjską promował Michał Kołtyś.
Po pewnym czasie powstał bardzo prosty sklep by zaopatrzyć 'swoich’ (znajdował się na: czerwonasaszetka.pl jednak storna jest już niedostępna).
Wiem, ze domena wskazywała adres: http://earthpower.home.pl/kreator/produkty-sklep/ (zawsze można napisać, być może można tam jeszcze kupić mozgę 'dla ludzi’)
Przy okazji o mozdze kanaryjskiej pisze również dr n. med. Danuta Myłek w książce: 'Od lekarza do kucharza’ (osobiście jeszcze nie czytałem).

Mozga zarówno z Czerwonej saszetki jak i z nasiona24 – KIEŁKUJE! (tzn. jest żywa) – sprawdziłem.
Podobno niektóre nie kiełkują. Sprawdź swoją.

Ciekawe? Newsletter?

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze