Nie mieszaj jedzenia!

Uwaga: to jest bardzo wczesny szkic artykułu!

To idealny przykład nieprawidłowego łączenia pokarmów!

Jesz – źle!

Myślę, że śmiało mogę powiedzieć, że jesz źle 🙂

Skąd ta odwaga do głoszenia takich twierdzeń?
Po prostu jestem przekonany, że nie wiesz jak organizm trawi.

W takiej sytuacji prawdopodobnie:

  • Jesz zbyt często (zanim strawi się poprzednia porcja – dojadasz – wydłuża i utrudnia to trawienie),
  • Jesz w nieprawidłowej kolejności (np. kotlet który trawi się kilka godzin, poprawiasz deserem który strawiłby się znacznie szybciej, a tak :/)
  • Mieszasz różnych grup pokarmu (które trawią się inaczej, w innym miejscu, wymagają innych enzymów do trawienia),

Może się to skończyć (choć nie musi :)) tym, że nie masz siły (organizm próbuje to jakoś strawić), albo masz zgagę, albo …

Jak sprawdzić zakwaszenie żołądka?

Dowiesz się jak sprawdzić zakwaszenie żołądka. Czy test jest wiarygodny. Jak zakwasić. Przeciwwskazania, zgaga.

Dlatego możesz nie czuć się najlepiej w czasie świąt, czy na wakacjach ‚all inclusive’ gdy dopychasz się pod korek.

To, że można wszystko zjeść, to nie znaczy, że warto!
Święta / szwedzki stół.

Jak organizm trawi?

Układ pokarmowy

Nasz układ pokarmowy jest jak długa rura.
W takiej kolejności w jakiej coś wkładasz z jednej strony, w takiej (w pewnej formie) wychodzi z drugiej!

Zrozumienie, że nasz układ pokarmowy jest jak rura – jest kluczowe do zrozumienia.

Dokładniej wygląda to tak:

Autor: By Mariana Ruiz, Jacek FH, Jmarchn – self-made, based on Image:Digestive system diagram en Domena publiczna

Co i gdzie się trawi?

Buzia – jamy ustnej.

Pierwszy etap trawienia zaczyna się już w buzi.
Rozdrabniasz zębami na mniejsze kawałki – ułatwiając trawienie i dodatkowo łączysz pokarm ze śliną.
Ślina zawiera enzym trawienny: amylazę ślinową, która odpowiada za trawienie węglowodanów!

W buzi rozpoczyna się trawienie węglowodanów!

Żołądkek

W żołądku mamy kwas/sok żołądkowy.

Reklama

Czemu w żołądku powinno być kwaśno?

Symulacja kwasu żołądkowego z mięsem mielonym

Film przedstawia reakcję mięsa mielonego o roztworze 0.1M HCl (chlorowodorowego).
Jest to stężenie porównywalne do stężenia HCl w żołądku.

Kwasowość ma znaczenie!

 

Degradacja surowego mięsa z enzymami i bez

Tym razem znów mamy roztwór o pH (1-2) – podobnym do pH kwasu w żołądku.
W drugiej próbce dodatkowo znajduje się enzymy: proteaza, lipaza i amylaza.

Enzymy są ważne

Jak łatwo zauważyć: z enzymami – trawienie odbywa się sprawniej!

Planuję rozszerzyć tą część.

Jelito cienkie

potrawy roślinne

Planuję rozszerzyć tą część.

Zbyt częste jedzenie i kolejność


Gdy napijesz się wyciskanego soku, to po 15 minutach może się ładnie wchłaniać w jelitach.
A mięso, to ciężkie zadanie dla twojego żołądka – zajmie mu to kilka godzin.

Czy zatem nie lepiej było by się najpierw napić soku, odczekać chwilę i dopiero potem zjeść schabowego? 

>

Interakcje

Śmietany dodajesz by zobojętnić kwaśny odczyn. Czy zatem warto jeść mięso które wymaga niskiego pH (kwaśnego) i zobojętnić to deserem (kremówką)?

Podjadanie?

Pralka ma pewne cykle.

Wyobraź sobie że w czasie płukania – do prania dorzucasz brudne skarpetki!
W takiej sytuacji prawie trzeba rozpocząć w zasadzie na nowo.

Dlatego gdy podjadasz organizm może trawić i trawić kotleta zjedzonego wiele godzin temu.
Gdybyś zjadł z większym odstępem czasu, skończył by kotleta i mógłby zabrać się za kolejne danie.

Badania a przerwy w posiłkach

Iwan Pawłow pewnie kojarzysz z zajęć Biologii. To ten pan od „psów Pawłowa”. Zauważył on, że psy zaczynają się ślinić gdy występuje bodziec, który występował w czasie jedzenia. Psy skojarzyły np. dany dźwięk z jedzeniem (tak zwane warunkowanie klasyczne).
Warto wiedzieć, że ten sam pan Pawłow prowadził eksperymenty dotyczące układu pokarmowego.
Dlatego musiał też jakoś np. zaglądać do żołądka. Opracował nawet metodę tworzenia szpary do zaglądania do żołądka (przetoka żołądkowa, zajeło mu to 10 lat, biedne zwierzęta).

Planuję rozszerzyć tą część.

Wnioski:

  • Planuję opisać badania Pawlowa w kontekście czasu trawienia.
  • Inne badania z prześwietleniem i pomiarem ilości treści żołądkowej (w skrócie: dokładanie – znacząco wydłuża czas trawienia. Dłuższe trawienie niż osobno).

Grupy pokarmów – co można łączyć

Planuję rozszerzyć tą część.

Planuję opisać grupy pokarmów i jak są trawione (jakie enzymy, jakie mają wymagania), a zatem co można łączyć a co lepiej unikać.

Gdy robisz pranie oddzielnie pierzemy rzeczy białe i kolorowe (ze względu na możliwość barwienia – interakcje). 
Oddzielnie i inaczej pierzemy rzeczy delikatne, syntetyczne czy bawełniane!

Pięć posiłków dziennie – Czy na pewno?

Planuję rozszerzyć tą część.
  • Może mniej?
  • To nie jest zdrowe
  • Wspomnieć o IFach (post przerywany) i fantastycznych właściwościach
  • różne metody odżywiania w tym keto (energia z ketonów zamiast glukozy)

Mit: 5 posiłków

Zupa, drugie danie i deser

Planuję rozszerzyć tą część.

Oddzielnie

Każdy z tych produktów wymaga innego pH, innych enzymów, innego czasu obróbki w żołądku.

Ciekawe? Newsletter?

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze