Zakwaszenie organizmu* i zakwaszenie żołądka to zupełnie co innego!
Podczas gdy zakwaszenie organizmu ma negatywny efekt na zdrowie, tak zakwaszenie żołądka bardzo pozytywny.
Zakwaszenie organizmu wymaga wyjaśnienia, ze względu na powszechne niezrozumienie (jednej i drugiej strony).
Za jakiś czas napiszę artykuł.
Objawy zakwaszenia żołądka i niedokwaszenia są praktycznie takie same.
Dlatego lekarz może popełnić błąd diagnozując refluks.
W czym może pomóc?
- czasem całkowicie mija anemia (złośliwa),
- zanika łuszczyca,
- AZS,
- hashimoto
- nieświeży oddech rano
Oczywiście przyczyn każdej choroby/problemu może być naprawdę wiele. Dlatego może pomóc, ale nie musi.
Często choroba wynika z więcej niż jednego czynnika!
Czemu w żołądku powinno być kwaśno?
Film przedstawia reakcję mięsa mielonego o roztworze 0.1M HCl (chlorowodorowego).
Jest to stężenie porównywalne do stężenia HCl w żołądku.
Kwasowość ma znaczenie!
Tym razem znów mamy roztwór o pH (1-2) – podobnym do pH kwasu w żołądku.
W drugiej próbce dodatkowo znajduje się enzymy: proteaza, lipaza i amylaza.
Enzymy są ważne
Jak łatwo zauważyć: z enzymami – trawienie odbywa się sprawniej!
Żołądek to nie tyko kwas solny!
W soku żołądkowym znajduje się m.in enzym pepsyna – który odpowiada za trawienie białka
Enzymy są to biologiczne katalizatory reakcji chemicznych.
Enzymy
Enzymy (z gr. ἔνζυμον, od ἔν en ‘w’ i ζύμη dzýmē ‘zaczyn (za)kwas’) – wielkocząsteczkowe, w większości białkowe[a], katalizatory przyspieszające specyficzne reakcje chemiczne poprzez obniżenie ich energii aktywacji.Niemal wszystkie reakcje chemiczne związane z funkcjonowaniem organizmów żywych (a także wirusów) wymagają współudziału enzymów, by osiągnąć wystarczającą wydajność.
https://pl.wikipedia.org/wiki/Enzymy
Trochę danych z encyklopedii:
Pepsyna (ATC: A 09 AA 03) – czynna postać pepsynogenu, enzymu wydzielanego przez komórki gruczołowe (komórki główne) żołądka. W procesie trawienia pepsyna rozkłada białka do łańcuchów polipeptydowych. Pepsyna jest składnikiem soku żołądkowego.
… wydzielany przez błonę śluzową żołądka w postaci nieczynnego proenzymu – pepsynogenu, który w środowisku kwaśnym (pH ok. 2) lub pod wpływem samej pepsyny (tzw. autoaktywacja) przechodzi w aktywną postać, hydrolizującą wiązania peptydowe powstałe z udziałem grup aminowych aminokwasów aromatycznych, kwaśnych oraz między leucyną i waliną[1].
Z badań z roku 2015 wynika, że wbrew wcześniejszym poglądom, pepsyna jest także zdolna do hydrolizowania wiązań fosfodiestrowych kwasów nukleinowych, w efekcie czego ich trawienie rozpoczyna się w żołądku. Hydrolizie ulegają jedynie wiązania w niektórych sekwencjach nukleotydów, a produktem reakcji są oligonukleotydy zawierające grupę fosforanową na końcu 3′.
Pod wpływem bodźców dodatkowych (jak np. obecność pokarmu w żołądku, zakwaszenie błony śluzowej) następuje wzmożenie jej wydzielania; znajduje zastosowanie w leczeniu nieżytu żołądka, niedokwaśności, braku łaknienia.
https://pl.wikipedia.org/wiki/Pepsyna
By pepsyna była w stanie trawić białko (np. mięso), to w żołądku musi być kwaśno (pH ok 2)!
Ananas rozpuszcza żelatynę! Dokładniej świeży ananas zawiera enzym „Bromelina” który trawi żelatynę.
Jeszcze dokładniej to bromelina (bromelaina) tak właściwie mieszanka różnych enzymów proteolitycznych, a ananas ma ich co najmniej 5 różnych. Dlatego na zdjęciu – filmie widać postępujący rozkład żelatyny, który powoduje uwolnienie wody.
Eksperyment
W domu możesz zrobić eksperyment. Potrzebujesz kurczaka i sok ze świeżego ananasa.
Zalej kawałek kurczaka sokiem i zobacz co się stanie.
PS: Sok z kartonu / puszki nie nadaje się. Do eksperymentu potrzebujemy enzymów, a obróbka termiczna powoduje ich rozpad!
Ukryta zaleta niskiego pH
Niskie pH stwarza również niekorzystne warunki dla wielu bakterii, wirusów, pasożytów. Dzięki czemu niskie pH w pewnym stopniu również sterylizuje pokarm!
Trawienie
Zadaniem żołądka jest rozpuszczenie pokarmu!
By pokarm mógł być potem wchłonięty przez kosmki jelitowe.
Pamiętaj, by dobrze przeżuwać, ponieważ rozdrobniony pokarm może być łatwiej rozpuszczony.
Dla przykładu jeśli do szklanki z wodą wsypiesz sól, to szybciej się rozpuści sól drobno ziarnista niż większe bryłki soli!
Jerzy Zięba o zakwaszeniu żołądka.
poniżej informacja jak przeprowadzić test według Jerzego Zięby
Proszę wybaczyć mi błąd przejęzyczenia : kiedy mówimy o testowaniu zakwaszenia żołądka (minuta 16:33) chodziło oczywiście o dodanie do szklanki z wodą SODY kuchennej, a nie octu jabłkowego !!
WYJAŚNIAM :
1. Do przetestowania tego czy żołądek jest zakwaszony czy nie, używamy 1/2 szklanki wody i 1/2 łyżeczki SODY jeśli „odbicie” gazem (CO2) nastąpi przed upływem 90 sekund, możemy uznać, że zakwaszenie żołądka jest prawidłowe.
Jeśli nastąpi to później, zakwaszenie jest już mniejsze, a jeśli nastąpi to po 3 minutach, albo wcale… wtedy można uznać, że zakwaszenie jest niedostateczne.
Oczywiście jest to bardzo uproszczony test. Najbardziej wiarygodny jest pomiar wartości pH bezpośrednio po pobraniu z żołądka próbki soków żołądkowych sondą, ale… tego w domu nie róbcie wink emoticon wink emoticon
Powyższy test na ogół robi się rano, zaraz po wstaniu z łoża… ale, można z go oczywiście wykonać np. przed obiadem. Jednakże wtedy, ze względu na całkowite zneutralizowanie soków żołądkowych, należy odczekać co najmniej jedną godzinę, zanim coś zjemy.
Szklankę wody z sodą (np. płaska łyżeczka) można pić codziennie, ale… MIĘDZY POSIŁKAMI.
2. Do zakwaszenia żołądka używamy (u dorosłej osoby) ok. 1/4 szklanki wody i dwie łyżki octu jabłkowego. Dla dziecka odpowiednio mniej np. 1 łyżeczka octu.
Oczywiście, zakwaszenie żołądka robimy ok. 10 -15 min PRZED każdym posiłkiem, szczególnie jeśli jest to posiłek wysokobiałkowy (mięso, warzywa).
UWAGA : proszę JAK ZAWSZE zaczynać od małych ilości !! W przypadku istniejących stanów zapalnych śluzówki, może zaboleć !! Wtedy oczywiście trzeba najpierw wyleczyć śluzówkę żołądka, ale to oddzielny i dłuższy temat, który postaram się opisać w drugiej części książki.
W następnym odcinku wprowadzimy taką korektę, ale korzystając z możliwości wysłania tej informacji chciałbym, żeby ci wszyscy, którzy dopisali się do Newsletter-a (ale okropne słowo) albo są tutaj na FB powiadomieni byli już teraz bez czekania na następny odcinek smile emoticon
Pozostałe części naszych rozmów są tutaj :
http://ukryteterapie.pl/strona/wyklady
Sprostowanie dotyczy nagrania
< Nagranie zostało usunięte na pratformie Youtube >
Ukryte Terapie cz. 9 – zakwaszenie żołądka, usuwanie kamieni żółciowych
Działanie
Po przyjęciu sody oczyszczonej doustnie, soda wchodzi w reakcję z kwasem solnym w żołądku.
Z chemii wiemy że: Kwas + Zasada daje sól.
Tak też jest w tym przypadku – otrzymujemy:
- NaCl – chlorek sodu – sól,
- CO2 – dwutlenek węgla – gaz
- H2O -woda – płyn
Otrzymaliśmy gaz – dwutlenek węgla, który może opuścić przewód pokarmowy, przez tak zwane odbicie.
Wiarygodność testu?
Warto zwrócić uwagę, że każdy z nas, połyka większe bądź miniejsze ilości powietrza.
Takie powietrze również może 'wrócić’. Jeśli twój przełyk, żołądek szybko przepycha dalej. To gazy mogą wyjść z drugiej strony.
Gazy mogą zostać również zaabsorbowane.
Ponadto możesz cierpieć na różne stany chorobowe w których odbija się nawet gdy nic nie jesz.
Dyspepsja
Dyspepsja (gr. dys = zły, peptein = trawienie; łac. dyspepsia), pot. niestrawnośćObjawy i rodzaje dyspepsji
poposiłkowe uczucie pełności w nadbrzuszu
odbijania
nudności i wymioty
uczucie wczesnej sytości
brak łaknienia
zgaga
Dlatego przy teście uwzględnij swoje normalne zachowanie.
To znaczy jeśli np. na co dzień odbija Ci się to test trzymanie się na siłę wytycznych testów mija się z celem!
Podobno test jest wiarygodny.
Jeszcze bardzie było by wiarygodne pobranie próbki z żołądka w czasie gastroskopii!
Zdanie Patryka:
Zgaga
Zgaga może być wywołana wieloma czynnikami.
Bezpośrednią przyczyną zgagi jest rozluźnienie dolnego zwieracza przełyku. Gdy jest zbytnio rozluźniony.. kwas solny może 'chlapać’ na przełyk i czujemy palenie.
W przypadku dyspepsja (pot. niestrawność) zakwaszenie żołądka może pomóc.
Choć przyczyn zgagi może być kilka.
oraz na stronie autora: UkryteTerapie.pl. Kup książkę teraz, jest naprawdę genialna. Kupisz szybciej – szybciej zrozumiesz czemu o wielu skutecznych metodach nie słyszałeś, szybciej zaczniesz stosować sprawdzone metody, .. polecam!
Jak sprawdzić?
- Najdokładniejszą odpowiedź dostaniesz u swojego lekarza – gastrologa. Pobiera się próbkę soków żołądkowych (sondą) i od razu mierzy się ich pH. Można wykonać takie badanie przy okazji gastroskopii. Dostaniesz wtedy najdokładniejszą odpowiedź, ale wiąże się to z tym, że trzeba przepchnąć rurkę, sondę przez gardło!
- Sposób domowy – soda oczyszczona
Sposób opisany powyżej.
Czym zakwasić?
Zakwaszać żołądek można na różne sposoby.
Najlepszym sposobem zdaje się użycie właśnie octu jabłkowego.
Nie używaj octu spirytusowego!
Jaki ocet jabłkowy?
najlepiej: naturalny, mętny.
Możliwy glut 'na dnie’ octu – to tak zwana matka.
Ile?
Dwie łyżki octu jabłkowego na pól szklanki ciepłej wody
Kiedy?
Trzy razy dziennie 15 minut przed posiłkiem pomoże w właściwym trawieniu.
W naszym klimacie po godzinie 18:00 żołądek przestaje trawić (//weryfikacja//), dlatego jeśli jesz kolację dość późno, to warto zastosować ocet jabłkowy.
Uwaga
Ocet jabłkowy jest kwaśny! Zatem nie sprzyja naszym zębom. Warto je chociaż przepłukać!
Metodę zakwaszania w walce z refluksem, zaleca wiele osób m.in Dr. Josh Axe (nagranie po angielsku z angielskimi napisami)
Świeży sok Ananasowy?
musi być Świeży
Sok z puszki/kartonu czy nawet tłoczony na zimno – nie nadaje się!
Bromelina (bromelaina) – mieszanina enzymów proteolitycznych wytwarzana przez rośliny z rodzaju bromeliowatych. Ananasy zawierają co najmniej pięć enzymów znanych pod wspólną nazwą bromeliny, dwa główne enzymy określane są jako bromeliny A i B. Wytwarzanie przez rośliny enzymów proteolitycznych jest strategią obronną przed larwami owadów, dla których są one toksyczne.
Zastosowanie
Zastosowanie w medycynieZastosowania bromeliny obejmują leczenie:
- urazów sportowych,
- problemów trawiennych,
- zapalenia żył,
- zapalenia zatok,
- oraz wspomaganie gojenia po zabiegach chirurgicznych.
Zastosowanie w przemyśle
W przemyśle bromelina służy do zmiękczania mięsa.
Występowanie
Bromelina znajduje się między innymi w ananasie.
https://pl.wikipedia.org/wiki/Bromelina
Gorzki smak?
Substancje które mają gorzki smak, stymulują wydzielanie kwasu solnego!
Spotkałem się z propozycją wlewania kilka kropli żołądkowych z gencjaną na język (nie znam właściwości gencjany, nie wiem czy to dobry pomysł).
Dygresja:
Nieraz mówi się że różne obszary języka są odpowiedzialne za pewne smaki.
W praktyce różnice w wrażliwości na różne smaki są niewielkie.
Historyczny pogląd na umiejscowienie kubków smakowych w oddzielnych obszarach
1 – gorzki, 2 – kwaśny, 3 – słony, 4 – słodki
źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Smak_(fizjologia)
Wskutek błędnej interpretacji wyników badań przeprowadzonych pod koniec XIX wieku, przez wiele lat uważano, że różne części języka odpowiadają za czucie różnych smaków i powstała tzw. mapa rozmieszczenia kubków smakowych. W rzeczywistości różnice we wrażliwości na różne smaki różnych regionów języka i podniebienia u ssaków są niewielkie. Mimo że da się zauważyć pewne różnice w rozmieszczeniu poszczególnych komórek receptorowych na języku i podniebieniu myszy, nie oznacza to, że ich język podzielony jest na regiony wyspecjalizowane w wykrywaniu różnych smaków.
Witamina C?
Spotkałem się z propozycją dodawania witaminy C (trudno mi coś więcej na ten temat powiedzieć).
Betaina HCL?
Można kupić kwas solny z betainą i pepsyną w kapsułkach.
Szczegóły u lekarza/farmaceuty.
Przeciwwskazania – Kiedy nie stosować?
nadkwasota żołądka – skoro jest 'za kwaśno’, to po co zakwaszać ?!?!?
wrzody żołądka lub uszkodzoną śluzówkę żołądka – najpierw ją wylecz!
W przypadku wrzodów żołądka lub uszkodzonej śluzówki, możesz odczuwać ból!
Co jeśli mimo wszystko będziesz zakwaszać żołądek (np. mniejszą ilością octu jabłkowego) – nie wiem.
Zobacz również film Patryka (absolwent Akademii Medycznej) – wiedza bardziej 'akademicka’.
Mieszanie jedzenia
Często popełnia się pewne błedy żywienia:
- Mieszanie różnych grup pokarmu (które wymagają innych enzymów do trawienia),
- Zbyt częste jedzenie (zanim strawi się poprzednia porcja – wydłuża i utrudnia trawienie),
- Nieprawidłowa kolejność (np. kotlet który trawi się kilka godzin, poprawia się deserem który strawiłby się znacznie szybciej)
Interesujesz się zdrowiem, dlatego zobacz również:
Jak być zdrowym? – brzmi banalnie, ale czy wiesz?
Czym są Probiotyki, Prebiotyki, Synbiotyki? Zrozumiesz czym jest flora bakteryjna. Czy bakterie są złe czy dobre? Poznasz źródła bakterii probiotycznych (naturalne i z apteki) oraz szokujące informacje na temat suplementów. Czym jest szczep? wybrać? Zrozumiesz, że sam probiotyk nie wystarczy (potrzebne jest odpowiednie środowisko).
W obrazowy sposób zrozumiesz czym są wolne rodniki a czym przeciwutleniacze. Dowiesz się jaką pełnią rolę w organizmie (i nie tylko). Czy wolne rodniki są złe a przeciwutleniacze dobre? Dowiesz się, że antyoksydanty się różnią (np. że jedne rozpuszczają się w tłuszczach a inne w wodzie). Woda z tłuszczem się nie miesza, zatem mogą działać w innych miejscach (np. w błonie komórkowej vs cytoplazmie – wnętrze komórki). Będziesz mógł/mogła przeprowadzić mały eksperyment w domowym zaciszu.
Czym są antybiotyki? Skąd pochodzą? W czym pomagają? A w czym nie? Wirus czy bakteria – jak rozróżnić? Badanie CRP i zakresy. Nadużycie antybiotyków (z czego wynika) i konsekwencje. Jak szybko bakterie uodparniają się na antybiotyki? Jak dużo używa się antybiotyków – będziesz w szoku! Antybiotyki używa się do leczenia ludzi i zwierząt. Jednak czy ma to znaczenie dla naszego zdrowia?