Konserwanty

Trwa migracja :/
Artykuł może wyświetlać się niepoprawnie
Przenoszę wpisy ze starego systemu. Niestety migracja wymaga ręcznych poprawek (czasu)

Konserwanty

Współcześnie w sklepach dostępne są produkty z całego świata.
Jednak zanim dotrą na nasz talerz, może minąć bardzo dużo czasu.

 

Produkty z całego świata dostępne są niemal w każdy sklepie.

Od czasu zbioru, do naszego talerza:

  • rolnik przechowuje zbiory u siebie,
  • transport,
  • produkt trafia na skup,
  • transport,
  • produkt trafia do fabryki (przetwarzanie żywności)
  • transport,
  • produkt trafia do sklepu,
  • produkt leży na półkach sklepowych,
  • zakupiony produkt trafia do naszego domu,
  • w domu też trochę poleży,
  • produkt trafia na nasz talerz!

Minie wiele czasu zanim zbiory trafią na nasz talerz.

Jak widać czas życia produktu: musi być długi!

Produkty psują się jednak znacznie szybciej. Czasem wystarczy wyjąć coś z lodówki i chwilę później nie nadaję się już do jedzenia.

Dlatego w przemyśle spożywczym używa się tak zwane konserwanty.

Konserwant (środek konserwujący) – związek chemiczny lub mieszanina związków, powodująca przedłużenie przydatności do spożycia (lub trwałości) produktów spożywczych i przemysłowych. Konserwanty mają za zadanie zapobieganie rozwojowi bakterii, grzybów i wirusów.

https://pl.wikipedia.org/wiki/Konserwant

Działanie konserwantów

Zapobieganie zmianom chemicznym

Konserwanty mogą również zapobiegać niechcianym zmianom chemicznym.
Gdy przekroisz jabłko, po chwili ciemnieje. Jednak jeśli skropisz je cytryną (albo np. kwasem l-askorbinowym) – jabłko nadal pozostanie jasne. W tym przypadku cytryna lub kwas l-askorbinowy będzie pełnił rolę przeciwutleniacza- czyli będzie zapobiegał utlenianiu się jabłka a w konsekwencji jego ciemnienia.

 

Bakteriostatyczne

Konserwanty bakteriostatyczne – przypominają antykoncepcję – zapobiegają rozmnażaniu mikroorganizmów.

 

Środki bakteriostatyczne to środki chemiczne, które hamują rozwój i rozmnażanie się bakterii, jednak ich nie zabijają!
 

Bakteriobójcze

Środki bakteriobójcze – to substancje chemiczne które zabijają bakterie.

Wniosek: konserwanty mogą niszczyć twoją florę bakteryjną!
Skoro spożywasz pokarmy zawierające konserwanty, to tym bardziej należy zadbać o nasz mikroby
Warto zadbać o odpowiedni pożywkę (pokarm, który jemy), probiotyki, prebiotyki, symbiotyki (nie tylko w przypadku antybiotykoterapii).

Inne środki

Alkohol

Gdy się skaleczysz, ranę warto przemyć.
Czasem w tym celu używa się alkoholu by zabić bakterie a tym samym zapobiec ewentualnej infekcji.

Wniosek?

Alkohol zabija bakterie, a zatem może również niszczyć naszą florę bakteryjną.

Alkohol zabija bakterie, dlatego w niektórych sytuacjach może się sprawdzić np. przy zatruciu pokarmowym.

Cukier

//TODO: Grzyby – Candida .. Zmiana środowiska, zakwaszanie, ..

Herbicydy, pestycydy, ..

Herbicydy to środki, które niszczą inne rośliny.
Pestycydy to środki, które niszczą insekty (tak by insekty nie zjadły plonów).

Jednym z najpopularniejszych herbicydów to glifosad. Glifosad jest czynnikiem aktywnym m.in Round Up’a.

Glifosad przy uprawach w dużej skali, daję to rolnikowi wygodę i bezpieczeństwo.
Zamiast wyrywać chwasty, wystarczy posadzić zboże, kukurydzę odporną na glifosad (Produkty GMO są odporne na ten popularny specyfik – są „RoundUp ready” – znak towarowy firmy Monsanto, dla produktów zmodyfikowanych genetycznie). Później wystarczy opryskać pole, i wszystkie inne rośliny – umrą. W przypadku zboża, glifosadu również używa się do lepszego osuszenia nasion (tak by się nie popsuły).

W konsekwencji jedząc chlebek spożywamy również wszelkie dodatki i wszystko to co znalazło się w zbożu.

Tak się składa, że glifosad w swoje kleszcze łapie minerały, przez co nie są dostępne dla organizmu, naszych mikroorganizmów.
W konsekwencji braku dostępności niektórych minerałów, bakterie nie mogą się prawidłowo rozwijać. A to zaburza naszą florę bakteryjną.

Ciemna strona

Skoro konserwanty niszczą bakterie, to znaczy niszczą również naszą zdrową florę bakteryjną! – pożyteczne – 'dobre’ bakterie.

Probiotyki, Prebiotyki, Synbiotyki

Czym są Probiotyki, Prebiotyki, Synbiotyki? Zrozumiesz czym jest flora bakteryjna. Czy bakterie są złe czy dobre? Poznasz źródła bakterii probiotycznych (naturalne i z apteki) oraz szokujące informacje na temat suplementów. Czym jest szczep? wybrać? Zrozumiesz, że sam probiotyk nie wystarczy (potrzebne jest odpowiednie środowisko).

Czy konserwanty są złe?

Z pewnością możemy powiedzieć, że konserwanty są wygodne.
Dzięki nim, żywność się nie psuje (spowalnia proces psucia = dłużej możemy przechowywać produkty).

Jednak nie możemy powiedzieć, że są złe. 

Dla przykładu, gdyby kupione mięso było przypadkiem skażone np. bakteriami beztlenowcami z gatunku: Clostridium botulinum.
Wtedy w naszym pożywieniu mogłaby pojawić się tzw. Jad kiełbasiany (neurotoksyn, egzotoksyna).
Zwana inaczej: toksyna botulinowa, botulinotoksyna, botulina, w skrócie BTX (z łac. botulus – kiełbasa).

Jeśli ważysz 80 kg, to wystarczy 0,00008 g tej toksyny, by zabić!

Dawka śmiertelna dla człowieka oceniana jest na ok.:

1,3–2 ng/kg dożylnie
10–13 ng/kg inhalacja
1 μg/kg doustnie

https://pl.wikipedia.org/wiki/Jad_kiełbasiany

Na szczęście Botulina jest wrażliwa na wysoką temperaturę i zasolenie. Dlatego do mięsa dodaje się konserwanty – specjalną solankę (by nie mieć kogoś na sumieniu).

Konserwanty – dobre czy złe? – trudno powiedzieć.

 

 

 

Ciekawe? Newsletter?

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze