Probiotyki z apteki

Trwa migracja :/
Artykuł może wyświetlać się niepoprawnie
Przenoszę wpisy ze starego systemu. Niestety migracja wymaga ręcznych poprawek (czasu)

Probotyki / Prebiotyki /Synbiotyki (z apteki)

Kilka słów o probiotykach z książki „Nie daj się zjeść grzybom CANDIDA” (Andrzej Janus).

„Bakterie użyte do produkcji probiotyków są odporne na działanie kwasu solnego żołądka i sole kwasów żółciowych (żółć wątroby) – w przeciwieństwie do tych, które wchodzą w skład  fermentowanych produktów mlecznych – jogurtów i kefirów.”

Oczywiście przy suplementacji nie chodzi o to by 100% przeżyło, czasem wystarczy nawet 0.001%.
Załóżmy, że w probiotyku mamy 1mld bakterii i przeżyje tylko 0.001%, to nam da 1000000000 * 0.001% = 10000 bakterii.
Wystarczyła by jedna, jeśli ma dobre warunki to się szybko rozmnożą.

Nie każdy rodzaj bakterii użyty do produkcji probiotyku jest w stanie zasiedlić jelita! Podobno zdarza się, że mimo stosowania probiotyku – nie widać efektu. Dlatego Andrzej Janus zaleca stosować wybrany probiotyk przez jeden miesiąc, potem stosować inny (przez kolejny miesiąc) itd. Zaleca również obserwować i zapisywać reakcje swojego organizmu.
Po kilku miesiącach wybrać 2 lub 3, które najlepiej poprawiają funkcje jelit oraz ogólny stan zdrowia. Stosować przez cały okres leczenia, potem okresowo profilaktycznie. – rekomendacje te dotyczą walki z grzybicą. Warto zwrócić uwagę, że dany probiotyk – może nie działać w twoim przypadku.

 

ISBN: ;
Gdzie kupić? Wybierz najlepszą ofertę, przy okazji wspierasz moją pracę :).
Ładowanie ofert…

Źródło: Najwyższa Izba Kontroli (www.nik.gov.pl)

Na 56 badanych próbek – stabilności liczby żywych bakterii nie posiadało aż 50 próbek (89 proc.). Wraz z upływem czasu, jeszcze w okresie przydatności do spożycia, następował dynamiczny spadek liczby żywych komórek bakterii. Zdarzało się, że liczba żywych, korzystnych dla zdrowia bakterii w części próbek spadła miliardkrotnie.

Np. w jednym z suplementów ważnym do lutego 2016 r., z deklarowanej liczby bakterii 2,5×109, w lutym 2015 r. było 2,3×107, w sierpniu 2015 r. – jedynie 2,3×101, a w lutym 2016 r. – mniej niż 101.

Wśród badanych suplementów diety były też i takie, które z deklarowanej liczby 2×109 czy 4×108bakterii na rok przed upływem terminu ważności posiadały mniej niż 10 bakterii.

Ponadto jeden z probiotycznych suplementów diety zakażony był grzybami.

https://www.nik.gov.pl/aktualnosci/nik-o-dopuszczaniu-do-obrotu-suplementow-diety.html

Zawsze wybieraj najświeższe probiotyki! (data ważności /przydatności ma znaczenie)

Probiotyki mogą występować jako lek (prawnie wymaga kontroli, skuteczności, etc), lub jako suplement (suplement diety nie jest lekiem, brak regulacji, nie musi nawet działać)

Probiotyki – jednostki

Producent zazwyczaj podaje ile mikroorganizmów znajduje się w probiotyku w czasie produkcji.

Jedni używają jednostki jtk (jednostka tworząca kolonię), inni CFU (od ang. colony-forming unit). Obie jednostki oznaczają dokładnie to samo. W idealnych warunkach wartość ta odpowiada  ilości mikroorganizmów w badanej próbce.

Badanie polega na rozcieńczeniu próbki, w taki sposób, by każdy mikroorganizm znajdywał się możliwie daleko, daje się im pożywkę. Gdy mają co jeść – rozmnażają się (przez podział). Zatem po pewnym czasie w miejscu gdzie była jedna bakteria powstanie kolonia – 'plamka na szkełku', którą z łatwością będzie można zaobserwować pod mikroskopem. Tu zakłada się, że jedna kolonia pochodzi od jednej 'bakterii' (by były odpowiednio daleko) i że wszystkie 'bakterie' z próbki przeżyły i się rozmnożyły.

Reklama

Multilac

Multilac – kilka dobrych szczepów bakterii z pożywką – dlatego na opakowaniu jest napis: ‘synbiotyk’.

Pamiętaj, że warto wypróbować różne probiotyki.
Jeśli nie czytałeś wróć do paragrafu: “Jak dobrać probiotyk?”

„Efektywne Mikroorganizmy”

W Polsce, mamy dwie różne firmy oferujące EMy (efektywne mikroorganizmy).
Jedna z nich ma licencję z USA, druga z Japonii.

Nie wiem czym się różnią.

Ciekawe, że producent podaje nie tylko ilość maksymalną ilość mikrobów, ale również minimalną!
  

ColonC

ColonC (polski produkt),
 

 

Fantastyczny produkt i bardzo prosty.

Efekt – genialny.

Colon C głównie składa się z

  • Łupina nasienna babki jajowatej (Plantago ovata),
  • Inulina z cykorii (Cichorium intybus) (a w niej słynne: fruktooligosacharydy),

plus do tego bakterie podwójnie powlekane:

  • Lactobacillus acidophilus,
  • Bifidobacterium lactis.

 

Zobacz, naprawdę fajny produkt.

Cena zazwyczaj: 18-36pln (za większą paczkę).

Babka ładnie pęcznieje i pomaga ‘wymiatać brudy’ z układu pokarmowego.

Składniki dają dobry poślizg i są fantastyczną pożywką dla bakterii probiotycznych.

Oczywiście wersję bez bakterii można złożyć samemu z dwóch prostych składników (podanych powyżej) – dostępne na allegro.

Inulina jest fantastycznym prebiotykiem (czyli pożywką dla dobrych bakterii).

Nie jest rozkładana przez nasze enzymy (endogenne), dlatego dużo zostaje dla bakterii.
https://pl.wikipedia.org/wiki/Inulina
https://pl.wikipedia.org/wiki/Prebiotyk

Zobacz badanie opisane na polskie wikipedii: https://pl.wikipedia.org/wiki/Prebiotyk
Jedna grupa jadła jogurty probiotyczne (bakterie), druga prebiotyki (pożywka).
W pierwszej grupie nie było dużej różnicy. W drugiej grupie bakterie się namnożyły (miały co jeść).

Produkt – Colon C poleca m.in Lek med Antoni Spandoeck.

Antoni leczy pacjentów głównie w niemczech i właśnie dla nich sprowadza Colon C z Polski, mówił, że równie dobry jest Colon Formula z anglii.

Lek med Antoni Spandoeck “Tajemnice długowiecznosci czyli jak dożyć 100-ki w pełnym zdrowiu”, Przewiń do: 18:00
Reklama

Ciekawe? Newsletter?

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze