Test buraczany – szczelność jelit

Jeśli piłeś sok / jadłeś buraki i sikasz na czerwono – to spokojnie.
To nie krew, to barwnik z buraka.

Ale czy na pewno wszystko jest w porządku?

Wiele osób wiąże 'burako mocz’ (czerwony mocz po burakach), jako oznakę tak zwanego nieszczelnego jelita.
Za chwilę dowiesz się jaka jest idea testu, dlaczego miałby działać lub nie.
Niestety nie znalazłem, żadnego badania porównujący test buraczany do testów konwencjonalnych.
Jeśli znasz? Daj znać.

Uwaga: temat kontrowersyjny / altmed.

Sposoby sprawdzania nieszczelności jelit

Nieszczelność jelit można sprawdzić na dwa sposoby.

  • Można wyciąć kawałek (bardzo mały wycinek) jelita cienkiego i zbadać go pod mikroskopem.
    szczeliny są naprawdę małe, dlatego nie są widoczne gołym okiem/kamerą np. w czasie kolonoskopi.
    Kolonoskopia jest to badanie, które umożliwia obejrzenie wnętrza jelita grubego (ostatnia część jelit).
     
  • Można sprawdzić przepuszczalność jelit – czy coś znalazło się w krwi/ślinie, co nie powinno (lub jest więcej).
    Można też obserwować odpowiedź organizmu badając np. różne przeciwciała.

Idea testu

Po wypiciu soku z buraków/po zjedzeniu buraków.
Barwnik, który znajduje się w burakach powinien przejść przez całe jelita i zostać wydalony wraz z kałem.
Tym czasem okazuje się, że bardzo często, część substancji, które powine zostać w jelicie przedostaje się do krwiobiegu (potocznie: nieszczelność jelita). Niepotrzebne substancje z krwi odfiltrowują nerki, w wyniku czego, wspomniany barwnik ląduje w naszym moczu.

Reklama

Analiza


Na poniższej ilustracji widać, że nerki połączone są z układem krwionośnym (nie z jelitami).
Nerki (1) filtrują naszą krew, stamtąd powstały mocz, trafia moczowodem (3) do pęcherza moczowego (4), gdzie oczekuje na wydalenie.

Autorem ilustracji jest: Michał Komorniczak (Poland)źródło.

 

To znaczy, że barwnik buraczany musi się znaleźć w krwi, by mógł pojawić się w moczu.
To znaczy, musi przedostać się z jelit do krwiobiegu (według opisu testu).

 

Fragment książki „Endoekologia zdrowia” – Iwan Nieumywakin

Przy piciu soku buraczanego, zaleca się by sok po wyciśnięciu odstał. Tak samo zaleca Michał Tombak (niestety bez uzasadnienia).

Czy to genetyczne?

Nie, choć kiedyś tak podejżewano – że winowajcą jest recesywny allel, ale przy większej próbie nie znaleziono zależności.

Co ciekawsze nawet bliźniaki jednojajowe mogą mieć różne wyniki testu buraczanego.

 

 

Czy to norma, czy nie?

U niektórych pojawia się zabarwienie moczu po konsumpcji buraków, u innych nie.


Nawet u tych samych osób, pojawiają się okresy, że wyjątkowo mocz jest zabarwiony na czerwono.
U osób u których mocz zwykle jest zabarwiony na czerwono po zjedzeniu buraków, zdarza się, że mocz jest pozbawiony czerwonego barwnika.

W internecie można spotkać informacje, że u niektórych np. w trakcie postu dr Dąbrowskiej. Mocz przestał być czerwony po spożyciu buraków.

Jerzy Zięba (również osoba kontrowersyjna, altmed) zaś twierdzi, że po zabarwienie ustąpiło po spożyciu substancji uszczelniających, a po ponownym wdrożeniu rozszczelniających produktów – kolor wrócił (źródło).

Ukryte terapie ISBN: 9788394513009;
Jerzy Zięba od ponad 20 lat zajmuje się naturoterapią, szczególnie w odniesieniu do naturalnych metod leczenia i zapobiegania chorobom przewlekłym i nowotworom. Książka Ukryte Terapie powstała po wielu latach analiz…
Gdzie kupić? Wybierz najlepszą ofertę, przy okazji wspierasz moją pracę :).
Ładowanie ofert…
Ukryte terapie Część 2 ISBN: 9788394513030;
Niniejszym mam nieukrywaną przyjemność zaprezentować drugą część ?Ukrytych Terapii?. W pierwszej części obiecałam opisać kilka istotnych spraw dotyczących nieznanych aspektów dotyczących zdrowia co właśnie czynię. Ze względu na ciągle szerzącą się…
Gdzie kupić? Wybierz najlepszą ofertę, przy okazji wspierasz moją pracę :).
Ładowanie ofert…

To oznacza, u tej samej osoby – kolor moczu może być czerwony lub nie po spożyciu buraków.

Według niektórych teorii świadczy to właśnie o nieszczelności jelit.

Ograniczając się do medycyny konwencjonalnej, nieszczelność jelit można sprawdzić testem „Cyrex Array 2” (drogie badanie).

Medyczne badania nieszczelności  mogą przypominać test buraczany – podaje się pewna formę cukru, która powinna zostać w jelitach, następnie mierzy się ilość tego cukru we krwi (ile przedostało się do krwi, choć nie powinno).

Jelita mogą być nieszczelne!?
Kontrowersje dotyczą jedyni prawidłowości testu buraczanego!?

Barwnik

Niektórzy uważają, że można to samo sprawdzić właśnie testem buraczanym, ponieważ barwniki zawarte w burakach – betaninybardzo słabo się wchłaniają (w ilości od 5 do 10%).
Dlatego większość barwnika w sposób niezmieniony wydala się wraz z kałem.
Zaś w krwi można zaobserwować jedynie stężenia rzędu od nM do uM.
Podejrzewa się, że barwnik może być wchłaniany w jelicie cienkim, w sposób aktywny (zależne od glukozy i jonów sodowych).
Chyba, że przedostaje się 'szczelinami’. Szczeliny te mogą być bardzo duże, rzędu 25% wielkości komórki i jednocześnie tak małe że nie da się ich zaobserwować wizualnie np. w czasie kolonoskopii (potrzebny byłby mikroskop).

Barwnik w niezmienionej formie można znaleźć w moczu około 90% zdrowych osób.
Natomiast kolor obserwowany jest u 10-15% zdrowych osób.

Warto wiedzieć że w niższym pH barwnik ten jest bardziej widoczny!
Zatem przy pokarmach kwasotwórczych (popularnie 'zakwaszających’)  – organizm musi usunąć nadwyżkę kwasów, przez co nasz mocz ma niższe pH w konsekwencji barwnik może być bardziej widoczny.

Ten barwnik, jest stabilny w niskiej temperaturze (<60oC), w pH 3-6.

W środowisku silnie kwaśnym lub warunkach alkalicznych – zmienia się jego kolor na brązowo-żółtą.

Przy diecie zasadotwórczej (alkalizującej) organizm będzie miał mniej kwasów do wydalenia, zatem zwiększy to pH moczu (bardziej zasadowy), przez co barwnik może być mniej widoczny.

Kwestia czy u niektórych osób u których ustąpiły objawy czerwonego moczu po spożyciu buraków – efekt jest widoczny również przy wyższym pH moczu (>6) lub poniżej pH < 3 (to można by sprawdzić paski lakmusowymi do pomiaru PH).

A może to jakiś deficyt?

Faktycznie były badania, które wykazały związek burakomoczu (beeturia) z deficytem żelaza.
Jak to bywa w nauce, kolejne badania nie znalazły związku.
A jeszcze inne zauważyły efekt w zależności od kwasu szczawiowego i betaniny.

Watson et al. (1963) and Tunnessen et al. (1969) found that beeturia was more common in people with iron deficiency, but Forrai et al. (1971) did not find a relationship between betanin and blood iron levels. Eastwood and Nyhlin (1995) gave non-beeturic subjects a mixture of betalaine and oxalic acid, and they became beeturic. Their interpretation was that the oxalic acid prevented betalaine from being decolorized in the stomach and colon, so that the variation among individuals in the redness of beet urine resulted from varying amounts of oxalic acid in the digestive system. They also found that vinegar-pickled beets caused more people to be beeturic than boiled beets, consistent with the role of acid in causing beeturia.

https://udel.edu/~mcdonald/mythbeeturia.html

Pijesz dużo wody? Barwnik może być bardziej rozcięczony przez co będzie mniej widoczny (a betanina rozpuszcza się w wodzie).

Ważna sprawa:
To, że u wielu osób mocz jest zabarwiony po zjedzeniu buraczków – to wcale nie oznacza, że jest to prawidłowe!
Tak samo większość z nas ma deficyty witaminy D (zwłaszcza w okresie zimowym), a to nie oznacza, że to dobrze.
Zabarwienie również nie musi świadczyć o chorobie.

Reklama

Dokładność testu

Jaka jest dokładność?

Dokładność testu nie jest znana (nie znam).
Bez charakterystyki testu, trudno podjąć jakąkolwiek decyzję.

Nie znalazłem badań porównujących testu buraczanego do testów konwencjonalnych.

A wystarczyło by porównać test buraczany do testów konwencjonalnych z testem laktuloza-mannitol albo np. ilością toksyn bakteryjnych w krwioobiegu.

Główne obiekcje sugerują niedokładność testu, w szczególności wyniki negatywnie negatywne.

Każdy test ma pewną charakterystykę. Żaden test nie jest w 100% dokładny!

Dlatego zawsze wyróżniamy wyniki.

  • Pozytywny
  • Negatywny
  • Negatywnie Pozytywny
  • Negatywnie Negatywny

Więcej dowiesz się po przeczytaniu

Dlaczego warto?

Dlaczego warto zrobić ten test, bo jest:

  • prosty
  • tani
  • zdrowy (nieszkodliwy)
    buraki mają właściwości detoksykacyjne 

 

Jak?

  • zjedz buraczki,
    albo napij się soku (ale nie kupnego) z czerwonego buraka (minimum 5 łyżek!?)
  • odczekaj kilka godzin. 
  • sprawdzić kolor moczu

Wynik: pozytywny czy negatywny?

wynik: pozytywny (źle)
objawy: mocz zabarwił się na czerwono/różowo
to znaczy, że twoje jelito jest nieszczelne, istnieje tysiące nadżerek rozszczelniających błonę śluzową przewodu pokarmowego. Czyli barwnik musiał dostać się do krwi, potem do nerek potem do moczu. Zastanów co jeszcze prócz barwnika z buraków może się dostawać do twoje krwi?

wynik: neagatywny (dobrze) 
objawy: mocz jest przeźroczysto – żółty
to znaczy, że barwnik nie przedostał się do krwioobiegu, tylko pozostał w jelitach – to dobrze!
PS: zbyt żółty oznacza, że pijesz za mało wody 🙂 

Diagnostyka medyczna

Na poniższym filmie pani z MedFood, przedstawia różne laboratoryjne metody badania nieszczelności jelit.

Nagranie zostało usunięte z YT :/

Jednocześnie zniechęca do testu buraczanego, twierdząc, że ten test nie ma nic wspólnego z nieszczelnością jelitową.
Powołuje się na pracę układu trawiennego (żołądek, żółć, enzymy).
Według mnie to wcale nie wyklucza zasadności testu.
Wiadomo, że każdy, ale to każdy test nie jest w 100% dokładny.
Każdy test wykazuje pewien zakres błędów „fałszywie-pozytywnych” i „fałszywie-negatywnych”.

Test buraczany

Cena: prawie za darmo
Skuteczność: ?

Brak informacji o skuteczności niestety dyskwalifikuje.
To trochę tak jakby z obliczeń otrzymać wynik nie znajac przy tym jednostek. Wtedy nie wiadomo, czy otrzymany wynik do dużo, czy mało, czy dobry, czy zły.

Test „laktuloza – mannitol”

Cena:~260pln w niektórych laboratoriach

Skuteczność: nienajdokładniejsza

Mierzy ona przepuszczalność jelita w stosunku do cząsteczki laktulozy.
Jednakże cząsteczka ta jest zdecydowanie mniejsza niż wiele białek pokarmowych, które mogą pobudzać układ immunologiczny, co może prowadzić do wyników fałszywie dodatnich. Poza tym metoda ta bada jedynie przepuszczalność międzykomórkową, a nie transkomórkową. Zaletą jej jest jej stosunkowo niski koszt.

źródło: https://web.facebook.com/WiemyCoJemy/posts/946008662092957:0

Test „zonuliny i endotoksyny”

Cena: ~500pln
Skuteczność: dokładniejsza

Dokładniejszą metodą jest oznaczenie stężenia białka zonuliny i endotoksyny bakteryjnej LPS w surowicy, które to parametry oznaczane są od niedawna przez niektóre prywatne laboratoria w Polsce . Orientacyjny koszt obu tych badań łącznie to koło 500PLN. Daje to nam większą orientację na temat przyczyn/mechanizmów przepuszczalności.

źródło: https://web.facebook.com/WiemyCoJemy/posts/946008662092957:0

Test „Cyrex Array 2”

Cena: ~1300pln (według WiemyCoJemy) ~250pln (według MedFood) ?

Najdokładniejszą metodą, jest badanie występowania przeciwciał przeciwko białkom ‘uszczelkom’ (przepuszczalność międzykomórkowa), przeciwciał przeciwko składowym komórek nabłonka jelit (przepuszczalność transkomórkowa) oraz jednoczesne występowanie endotoksyn bakteryjnych LPS w surowicy, które dostały się z jelita, co od pewnych poziomów stężeń – nie powinno mieć miejsca u zdrowej osoby. Ten test, oferujący wg naszej wiedzy najdokładniejszą obecnie diagnostykę tego stanu, oferowany jest obecnie wyłącznie przez wspomnianą przez nas w poniedziałek amerykańską firmę CYREX. W Polsce dostępny jest w Centrum Medycznym Gamma w Warszawie (1300PLN).

źródło: https://web.facebook.com/WiemyCoJemy/posts/946008662092957:0

Opinie różnych osób

Pod Mikroskopem / Patryk (przeciw)

Czerwony mocz po burakach? Masz nieszczelne jelita?!
Planuję rozszerzyć tą część.

Zdanie Michała Undra (za)

Nieszczelne jelito – podstawy, przyczyny, symptomy, leczenie
Nieszczelne jelito – co to jest, jak powstaje, przyczyny – gluten, zonulina, okludyna

Jerzy Zięba (za)

Alfabet Jerzego Zięby. J jak jelito.

Nagranie zostało usunięte :/

Zdrowie – zaginiona instrukcja

Jak być zdrowym? – brzmi banalnie, ale czy wiesz?

Jak sprawdzić zakwaszenie żołądka?

Dowiesz się jak sprawdzić zakwaszenie żołądka. Czy test jest wiarygodny. Jak zakwasić. Przeciwwskazania, zgaga.

Probiotyki, Prebiotyki, Synbiotyki

Czym są Probiotyki, Prebiotyki, Synbiotyki? Zrozumiesz czym jest flora bakteryjna. Czy bakterie są złe czy dobre? Poznasz źródła bakterii probiotycznych (naturalne i z apteki) oraz szokujące informacje na temat suplementów. Czym jest szczep? wybrać? Zrozumiesz, że sam probiotyk nie wystarczy (potrzebne jest odpowiednie środowisko).

Czym są wolne rodniki?

W obrazowy sposób zrozumiesz czym są wolne rodniki a czym przeciwutleniacze. Dowiesz się jaką pełnią rolę w organizmie (i nie tylko). Czy wolne rodniki są złe a przeciwutleniacze dobre? Dowiesz się, że antyoksydanty się różnią (np. że jedne rozpuszczają się w tłuszczach a inne w wodzie). Woda z tłuszczem się nie miesza, zatem mogą działać w innych miejscach (np. w błonie komórkowej vs cytoplazmie – wnętrze komórki). Będziesz mógł/mogła przeprowadzić mały eksperyment w domowym zaciszu.

Antybiotyki

Czym są antybiotyki? Skąd pochodzą? W czym pomagają? A w czym nie? Wirus czy bakteria – jak rozróżnić? Badanie CRP i zakresy. Nadużycie antybiotyków (z czego wynika) i konsekwencje. Jak szybko bakterie uodparniają się na antybiotyki? Jak dużo używa się antybiotyków – będziesz w szoku! Antybiotyki używa się do leczenia ludzi i zwierząt. Jednak czy ma to znaczenie dla naszego zdrowia?

 

 

Dlaczego moje jelito jest dziurawe?

Stany zapalne (opiszę w przyszłości)

 

 

Jak uszczelnić jelita?

 

Ciekawe? Newsletter?

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze