Jak uszczelić jelita?

Trwa migracja :/
Artykuł może wyświetlać się niepoprawnie
Przenoszę wpisy ze starego systemu. Niestety migracja wymaga ręcznych poprawek (czasu)

Jak uszczelnić jelita?

 

Jest kilka elementów o które w szczególności musisz zadbać!

Po pierwsze nie należy szkodzić, zatem należy unikać stanów zapalnych.

nie tolerujebędzie z nimi walczyć
stanów zapalnych

Pamiętaj na wojnie zawsze są ofiary!

 

Prawie cały układ odpornościowy znajduje się wzdłuż jelit.
Nic dziwnego, bo właśnie w tym miejscu organizm ma kontakt z obcymi.
Nasze jelita odpowiadają granicy państwa. To właśnie na granicy kontroluje się kto może wjechać, a kto nie.

Gdy nasz układ odpornościowy walczy z obcymi (substancjami chemicznymi, bakteriami, grzybami, ..), to podobnie jak żołnierze – posiadają broń.
Komórki naszego układu immunologicznego (odpornościowego)  – strzelają tak zwanymi wolnymi rodnikami.

Wolne rodniki przypominają kule. Które niszczę nie tylko obcych, ale ranią też naszych.

Zabezpiecz komórki

Dlatego konieczne zadbaj o uzupełnienie tak zwanych antyoksydantów, które zabezpieczą twoje komórki przed uszkodzeniami.

By dokładniej zrozumieć czym są antyoksydanty (przeciwutleniacze) i wolne rodniki – przeczytaj:

Czym są wolne rodniki?

W obrazowy sposób zrozumiesz czym są wolne rodniki a czym przeciwutleniacze. Dowiesz się jaką pełnią rolę w organizmie (i nie tylko). Czy wolne rodniki są złe a przeciwutleniacze dobre? Dowiesz się, że antyoksydanty się różnią (np. że jedne rozpuszczają się w tłuszczach a inne w wodzie). Woda z tłuszczem się nie miesza, zatem mogą działać w innych miejscach (np. w błonie komórkowej vs cytoplazmie – wnętrze komórki). Będziesz mógł/mogła przeprowadzić mały eksperyment w domowym zaciszu.

Pamiętaj o wszelkich środkach przeciwzapalnych.

Osobiście jestem fanem kurkumy.
W skrócie, kurkumę zawsze używaj z pieprzem i jakimś olejem (tłuszczem) – to zwiększy ją biodostępność o 2000% !!

Kurkuma

Niesamowita przyprawa – znana od wieków, kórej właściwości medyczne poparte są tysiącami badań. Czy wiesz jak jej używać?

Odbudowa

W przypadku działań wojennych – istotną rolę pełni odbudowa zniszczeń.

L-Glutamina jest podstawą leczenia nieszczelnego jelita. Jest to aminokwas przeciwzapalny, niezbędny dla rozrostu i naprawy ścianek jelita. Działa również ochronnie (pokrywa ściany komórek) // działa też ochronnie? 2-5 g 2x dziennie.?
Ref: Normalization of leaky gut in chronic fatigue syndrome (CFS) is accompanied by a clinical improvement: Effects of age, duration of illness and the translocation of LPS from gram-negative bacteria 

 

Dawkowanie
 

  • Opcja I:
    Małe porcje w ciągu dnia (pomiędzy posiłkami)
    5g L-glutamina + colostrum – 3 x dziennie

    ale zazwyczaj nie ma czasu, więc można również zjeść skondensowaną dawkę na sen
     
  • Opcja II:
    10-15g L-glutamina + 3-5g colostrum – na noc
     
  • Opcja III (Drogie? Wersja tańsza! – „zupa mocy” – do zrobienia w domu):
    Przygotój wywar z:
    kurzych łapek, kości (przepołowione/przepiłowane) – tak by wyszedł szpik !!
    UWAGA: gotować 8-12h no małym ogniu!
    Oczywiscie można dodąć włoszczyznę itd – dla smaku, ma to również pozytywny wpływ.
    Taka zupa zawiera kolagen i aminokwasy prolinę i glicynę, które pomagają wyleczyć uszkodzone ścianki komórek. 

    Najlepiej użyć możliwie najlepszej jakości łapek, kości (np. z babcinego drobiu lub z gospodarstwa ekologicznego).
    Ponieważ m.in do kości trafiają hormony wzrostu, antybiotyki i inne szkodliwe substancje, które dostawały zwierzęta w przemysłowych hodowlach – apeluje dr. Myłek (alergolog) [ref]. 
 
 
Grupa Początkująca #21 – Jakub Mauricz & Maciej Bielski | Pytania od słuchaczy, Przewiń do: 1h18m50s.
Jakub Mauricz – genialny dietetyk sportowy.
Co i raz wspomina o szczelności jelit, m.in w tym nagraniu
 
 

Glutamina – większość kulturystów kojarzy (choć większość nie wie że wcale nie pomaga w efekcie anaboliczny)
Colostrum – to siara np bydlęca – to gdy w pierwszych dniach mleko jest ‚bogatsze’.

Unikaj wojny!

W każdej wojnie są starty. Najlepiej unikać wojny.
Dlatego unikaj pokarmów drażniących, które mogą wywołać stany zapalne!

Nietolerancja pokarmu – oznacza wewnętrzną wojnę!

Dieta eliminacyjna

Czasem nie wiemy, że coś nam szkodzi, ponieważ powoli się przyzwyczajamy. Brak siły staje się codziennością i przestajemy kojarzyć złego samopoczucia z naszymi działaniami (np. z tym co jemy).

Okazuje się, że w prosty sposób możemy sprawdzić co nam szkodzi, co nie znaczy że jest to łatwe (wyrzeczenia).

Wystarczy wyeliminować dany pokarm na miesiąc. Następnie wystarczy wprowadzić ponownie dany pokarm i zaobserwować jak się czujemy w ciągu 48h. Jeśli czujemy się gorzej – to prawdopodobnie nam nie służy.

Niektóre pokarmy bardzo trudno wyeliminować ponieważ są popularnym dodatkiem, do prawie wszystkiego.

Gluten

Gluten uznaje się za substancję drażniącą wywołującą stany zapalne.
Często sugeruje się eliminację „glutenu” nawet osobą nie posiadającym celiakii (choroba – nietolerancja glutenu).
Nie raz eliminacja produktów zawierających gluten, poprawia samopoczucie.

Samopoczucie nieraz się poprawia, jednak oczywiście gluten nie jest jedynym składnikiem zbóż.
Dlatego eliminacja zbóż faktycznie pomaga, jednak spożycie np. chleba orkiszowego, który również zawiera gluten – już nie wywołuje złego samopoczucia. Czasem podejrzewa się Glifosat – czynnik aktywny Roundup’a, który używa się zwłaszcza w przy uprawie tzw GMO.
Wiadomo, ze Glifosat jest substancją roślinobójczą (herbicyd) – niszczy wszystko co napotka, chyba, że roślina została zabezpieczona – zmodyfikowana genetycznie by była odporna na ten silny środek. Oczywiście jeśli spryskasz ścianę, to i muchy padną. Warto wiedzieć, że powszechnie stosuje się glifosad ‚do zabezpieczenia’ – do wysuszenia ziaren!
Więcej o glifosadzie znajdziesz w artykule o probiotykach:

Probiotyki, Prebiotyki, Synbiotyki

Czym są Probiotyki, Prebiotyki, Synbiotyki? Zrozumiesz czym jest flora bakteryjna. Czy bakterie są złe czy dobre? Poznasz źródła bakterii probiotycznych (naturalne i z apteki) oraz szokujące informacje na temat suplementów. Czym jest szczep? wybrać? Zrozumiesz, że sam probiotyk nie wystarczy (potrzebne jest odpowiednie środowisko).

PS: Gluten – towarzyszył nam od wieków. Współczesne odmiany zawierają więcej glutenu, ponieważ gluten zapewnia puszystość! 

eliminację pokarmów drażniącychgluten

Grupa Początkująca #32 – Jakub Mauricz, Przewiń do: 57m22s.
 
 
Wiele chorób sprowadza się do deficytów i stanów zapalnych.

Dlatego nie mając nowotworu, warto zapoznać się np. z książką:
 


W książce znajdziesz m.in informacje o różnych pokarmach przeciwzapalnych.

Znajdziesz informacje m.in o prawidłowej proporcji tłuszczów omega-3 do omega-6 (aktualnie spożywamy znacznie więcej 

 

Pozyskaj sprzymierzeńców

 
Zawsze mogą przyda się dobra flora bakteryjna (kiszonki, probiotyki, etc.)
Koniecznie zapoznaj się z artykułem o probiotykach!
Probiotyki, Prebiotyki, Synbiotyki

Czym są Probiotyki, Prebiotyki, Synbiotyki? Zrozumiesz czym jest flora bakteryjna. Czy bakterie są złe czy dobre? Poznasz źródła bakterii probiotycznych (naturalne i z apteki) oraz szokujące informacje na temat suplementów. Czym jest szczep? wybrać? Zrozumiesz, że sam probiotyk nie wystarczy (potrzebne jest odpowiednie środowisko).

 
Pamiętaj również by zacząć od podstaw, najlepiej podchodzić do wszelkich problemów całościowo (holistycznie – z szerszej perspektywy)
 
Zdrowie – zaginiona instrukcja

Jak być zdrowym? – brzmi banalnie, ale czy wiesz?

 
 
 
 

 

 

https://www.youtube.com/watch?v=IZ8mtYxOVEs

Masz nieszczelne jelita? Te suplementy mogą Ci pomóc! 


 

Producenci?

  • L-glutamina (najlepiej w proszku (nie smakowa))
    Swanson,
    NOW Foods,
    … 
  • Colostrum
    producent: NOW Foods – m.in na: www.iherb.com – DROGIE, ale są to duże pigółki z dużą ilością IGG)
    // kilka innych osób polecało mi produkty NOW Foods 
  • Probiotyki
    producent: JOY DAY – esencja probiotyczna (bardzo fajna)
    producent: ProBiotics Polska™ – esencja probatyczna
    Sanprobi IBS – IBS jak Irritable Bowel Syndrome – czyli Zespół Jelita Drażliwego

    Drogie? 
    można skorzystać z innych probiotyków.
    wydaje mi się, że kiedyś Mauricz wspominał, że można rozmnożyć bakterie w kokosie – prawdziwym kokosie – nie mleczku kokosowym z puszki.
    // Na marginesie: woda kokosowa – woda z kokosa jest fantastycznym izotonikiem.  
 

Probiotyki

Kilka słów o probiotykach z książki „Nie daj się zjeść grzybom CANDIDA” (Andrzej Janus).
„Bakterie użyte do produkcji probiotyków są odporne na działanie kwasu solnego żołądka i sole kwasów żółciowych (żółć wątroby) – w przeciwieństwie do tych, które wchodzą w skład  fermentowanych produktów mlecznych – jogurtów i kefirów.”
 
Nie każdy rodzaj bakterii użyty do produkcji probiotyku jest w stanie zasiedlić jelita! Podobno zdarza się, że mimo stosowania probiotyku – nie widać efektu. Dlatego Andrzej Janus zaleca stosować wybrany probiotyk przez jeden miesiąc, potem stosować inny (przez kolejny miesiąc) itd. Zaleca również obserwować i zapisywać reakcje swojego organizmu.
Po kilku miesiącach wybrać 2 lub 3, które najlepiej poprawiają funkcje jelit oraz ogólny stan zdrowia. Stosować przez cały okres leczenia, potem okresowo profilaktycznie. – rekomendacje te dotyczą walki z grzybicą. Warto zwrócić uwagę, że dany probiotyk – może nie działać w twoim przypadku.
 
ISBN: ;
Gdzie kupić? Wybierz najlepszą ofertę, przy okazji wspierasz moją pracę :).
Ładowanie ofert…

 

Kiszonki?

UWAGA! Większość osób nie rozróżnia np. kapusty kiszonej od kwaszonej! 
Termin kiszenie i kwaszenie używany jest zamiennie, jednak taka kapusta może powstać w różnych procesach technologicznych. Kapusta kiszona powstaje w wyniku kiszenia fermentacji mlekowej (probiotyki) lub kwaszenie – zakwaszanie kapusty m.in octem.

Więcej szczegółów na:

http://biokurier.pl/aktualnosci/3088-kiszone-czy-kwaszone-gdzie-tkwi-roznica-i-jak-kupowac
http://www.wikirose.pl/2015/10/kapusta-kiszona-zaskoczy-cie-niezwykla-moc-jej-skladnikow.html

 

Sprzedawcy również, możesz się spotkać ‚ze śmiechem’. Jest to jednak inny produkt, powstający w innym procesie
To zupełnie inny produkt, inny proces produkcyjny. Nazewnictwo nie jest uregulowane prawnie, a dla sprzedawcy

Coś na jelita?

Lek med Antoni Spandoeck – na jelita poleca Colon C (sprowadza go do Niemiec dla swoich pacjentów, ewentualnie Colon Formula z Anglii).

 

Tajemnice długowiecznosci czyli jak dożyć 100-ki w pełnym zdrowiu, Przewiń do: 18:00

Osobiście nie miałem cieknącego jelita, jednak po użyciu Colon C (chyba już po pierwszym razie) czułem różnicę!
Cena: różnie ja kupuję po 18-19 ale można znaleźć to samo i za 30+ pln.

 

Zanim zaczniesz suplementować probiotyki, warto zrozumieć, czym są probiotyki, prebiotyki, symbiotyk.
Warto również zrozumieć, że nie tylko liczy się ilość bakterii w probiotyku, ale również ich różnorodność.
Więcej przeczytasz w artykule:

Probiotyki, Prebiotyki, Synbiotyki

Czym są Probiotyki, Prebiotyki, Synbiotyki? Zrozumiesz czym jest flora bakteryjna. Czy bakterie są złe czy dobre? Poznasz źródła bakterii probiotycznych (naturalne i z apteki) oraz szokujące informacje na temat suplementów. Czym jest szczep? wybrać? Zrozumiesz, że sam probiotyk nie wystarczy (potrzebne jest odpowiednie środowisko).

 

Linki warte uwagi

http://draxe.com/4-steps-to-heal-leaky-gut-and-autoimmune-disease/ [po angielsku]

4 kroki do wyleczenia nieszczelnego jelita i choroby autoimmunologicznej

http://oczymlekarze.pl/profilaktyka-i-leczenie/1557-siedem-krokow-do-zdrowych-jelit

 

PS: widziałeś:

Ciekawe? Newsletter?

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze