Kurkuma

Trwa migracja :/
Artykuł może wyświetlać się niepoprawnie
Przenoszę wpisy ze starego systemu. Niestety migracja wymaga ręcznych poprawek (czasu)

Jeśli tylko jedną rzecz dodatkowo miałbyś/miałabyś wprowadzić do swojego menu,
to powinna to być kurkuma!

Czym jest Kurkuma?

Jedna z najzdrowszych przypraw na świecie!

W kurkumie (ang „Tumeric„) znajduje się wiele magicznych substancji.
Jednak głównym wyselekcjonowanym czynnikiem aktywnym jest kurkumina (ang „Curcumin” – „diferuloylmethane”).

Dokładniej kurkumina, to żółty barwnik który nadaje koloru tej przyprawie.

 

Kurkuma kurkuminę

 

 

Medycyna

Kurkuma używana jest w medycynie Ajurwedyjskiej (medycyna hinduska, która ma więcej niż 5000 lat).

Od dawna są znane jej magiczne, lecznicze właściwości.
 

Jej genialne właściwości doceniła nawet medycyna akademicka.
Dlatego można znaleźć bardzo dużo publikacji o jej działaniu przeciwzapalny, czy nawet wiąże się ją z właściwościami przeciwnowotworowymi np. dla nowotworu jelita grubego, żołądka, piersi i raka skóry.
Trudno nawet wymienić wszystkie jej właściwości prozdrowotne.

W tym przypadku obie medycyny są w pełni zgodne: kurkumina – działa!

Osobiście zawsze stosuję większe jej ilości przy infekcjach.

 

Publikacje Naukowe

 


Powoli wkracza również do medycyny akademickiej.

Została bardzo dobrze przebadana i wciąż odkrywane są nowe niesamowite jej właściwości.

 

W internecie znajduje się biblioteka publikacji naukowych NCBI PubMed, która zawiera miliony biomedycznej literatury (z MEDLINE),  czasopism naukowych o życiu, książek online.
Jest to podstawowe źródło wiedzy medycznej. Niektóre publikacje wymagają płatnej subskrypcji, niektóre dostępne są za darmo („Open access”)

 

W PubMedzie,po wpisaniu curcumin (kurkumina – czynnik aktywny kurkumy) system znalazł 10684 prac!

 

Właściwości

Jeden z najsilniejszych przeciwutleniaczy!

Przeczytaj więcej o przeciwutleniaczach i wolnych rodnikach.

Czym są wolne rodniki?

W obrazowy sposób zrozumiesz czym są wolne rodniki a czym przeciwutleniacze. Dowiesz się jaką pełnią rolę w organizmie (i nie tylko). Czy wolne rodniki są złe a przeciwutleniacze dobre? Dowiesz się, że antyoksydanty się różnią (np. że jedne rozpuszczają się w tłuszczach a inne w wodzie). Woda z tłuszczem się nie miesza, zatem mogą działać w innych miejscach (np. w błonie komórkowej vs cytoplazmie – wnętrze komórki). Będziesz mógł/mogła przeprowadzić mały eksperyment w domowym zaciszu.

 

  • na Infekcje (antybakteryjne,  przeciwwirusowe,  przeciwgrzybicze)  (fantastyczne np. przy przeziębieniu)
  • Przeciwzapalne 
  • Silny przeciwutleniacz
  • przy profilaktyce i leczeniu nowotworów
  • przeciwzakrzepowe,
     
  • wspomaga produkcję białek
  • poprawia metabolizm 
  • oczyszcza krew
  • wspomaga produkcję żółci (na trawienie)
  • niweluje wchłanianie toksyn
  • usuwanie śluzu,
  • pobudza namnażanie i różnicowanie komórek nerwowych w mózgu.
    Wspomaga naprawę mózgu po chorobie lub urazie.
    Może pomóc (naukowe poszlaki) przy udarach mózgu, chorobie Alzheimera 
  • pomaga przy chorobach sercowo-naczyniowych

 

Właściwości przeciwzapalne

Tak zwane zapalenia w organizmie są efektem np. infekcji, choć równie dobrze można było uderzyć się w palec.
Zapalenia – to inaczej woja. W czasie tej wojny zawsze są zniszczenia. Atakują nas obcy, a komórki naszego ciała strzelają do wroga (wolnymi rodnikami), by go unicestwić i zjeść (fagocytacja).
Wyniku czego cierpią również i inne nasze komórki.
 

Szybkie załatwienie spraw jest ok, ale gdy wojna się przeciąga (chroniczne zapalenie) – to bardzo wyniszcza nasz organizm.
A chroniczne zapalenia i stres oksydacyjny zużywają nasze zasoby i często prowadzą do powstania nieprawidłowych komórek?
W efekcie może skończyć się na nowotworze.

Chroniczne zapalenia mogą prowadzić do chorób sercowo-naczyniowych – w konsekwencji do udaru/zawału serca.

Według statystyk są to najczęstszą przyczyną zgonów są choroby układu krążenia (46% wszystkich zgonów, GUS 2009), choroby nowotworowe (24%), przez urazy i zatrucia umiera 6%.

Właściwości przeciwutlaniające.

Jeśli nie wiesz o co chodzi, to koniecznie przeczytaj

Przy infekcjach

Przy infekcjach zawsze zaczynam od kurkumy, ze względu na jej właściwości antybakteryjne,  przeciwwirusowe,  przeciwgrzybicze, przeciwzapalne.

Przy chorobach nowotworowych

Pomocna przy profilaktyce i leczeniu nowotworów np. 
raka skóry, płuca, jamy ustnej, głowy i szyi, przełyku, żołądka, wątroby, trzustki, jelita cienkiego, okrężnicy, pęcherza moczowego, prostaty, gruczoły piersiowego, szyjki macicy i chłoniaków.

Medycyna konwencjonalna przegrywa z rakiem, 2-3% skuteczności w przypadku chemioterapii (dotyczy: 5 letniej przeżywalności), to według mnie to mało.

Przede wszystkim: Nowotwory, to objaw wieloczynnikowej choroby! 


 

Przy chorobach sercowo-naczyniowych

Pierwsze doniesienia w medycynie akademickiej na temat jej zbawiennych właściwościach w kontekście chorób sercowo-naczyniowych pojawiły się już w 1985 r (Srivastava et al., 1985).

TODO: ..

Zawał serca, Udar

Zawał serca / Udar mózg, Zator. Przyczyna – Co powoduje zawał? Co zatyka? Cholesterol? LDL / HDL? Blaszka miażdżycowa. Leczenie objawowe. Bypasy, statyny. Pierwotna przyczyna. Zapalenia, Stres oksydacyjny. Tłuszcz trans, Badania, pozimo homocysteiny, oxLDLAb. Co można zrobić? Materiały.

przeciwzakrzepowe

 

Zdrowie – zaginiona instrukcja

Jak być zdrowym? – brzmi banalnie, ale czy wiesz?

 

Skutki uboczne?

Brak?

Było wiele badań

TODO: dodać badania

 

Interakcje z lekami

 

nie należy jej łączyć z niektórymi lekami!

Interakcja z lekami przeciwzakrzepowymi

Kurkuma posiada właściwości przeciwzakrzepowe.
Zatem jeśli lekarz zalecił Ci leki przeciwzakrzepowe np. aspiryna, warfaryna (Coumadin lub klopidogrel (Plavix)), … to dodatkowo konsumpcja kurkumy, jeszcze zwiększy ich efekt. Co prowadzi do zwiększonego ryzyka krwawienia (np. krwotok wewnętrzny).
 

Tak więc jego właściwości przeciwzakrzepowe, które zmniejszają skrzepy krwi, mogą stanowić zagrożenie dla zdrowia, jeśli są połączone z lekami rozrzedzającymi krew, takimi jak , a mianowicie ich kombinacja rzeczywiście zwiększa działanie leków zmniejszających objętość krwi a tym samym zwiększa ryzyko krwawienia.

 

Interakcja z lekami przeciwcukrzycowymi

Leki przeciwcukrzycowe zmniejszają poziom cukru we krwi.
Kurkuma może wzmocnić ich działanie, zwiększając przy tym ryzyko niskiego poziomu cukru we krwi (hipoglikemii).
Przez co mogą pojawić się efekty uboczne, od niewyraźnego widzenia, majaczenie, zaburzeń poznawczych po lęki, ….

Interakcje z lekami obniżającymi kwasowość żołądka

Jeśli przyjmujesz leki np. leki z grupy blokerów receptora H2, czy grupa inhibitorów pompy protonowej, to ich zadaniem jest redukcja produkcji kwasu żołądkowego (solnego).
Kurkuma, zaś zwiększa produkcję kwasu żołądkowego. 
Zatem kurkuma może obniżyć ich skuteczność!

Przykładowe leki: Omeprazol, Famotydyna (Pepcid), Cymidydyna (Tagamet) i Ranitydyna (Zantac)..

Czy coś jeszcze?

Nie wiem, zawsze najlepiej spytać się specjalisty!

Alergie?

Alergię można mieć na dosłownie wszystko – również na kurkumę (małe prawdopodobne, ale możliwe)!
 

Kobiety w ciąży?

Osobiście nie spotkałem się z żadną informacją na ten temat.

Kobiety w ciąży zazwyczaj wyklucza się z prób klinicznych. Dlatego tak mało wiemy na ten temat.

Osobiście nie wiem, w czym mogła by przeszkadzać.

W Indiach, kurkuma, curry to podstawowa przyprawa dodawana niemal do każdego dania.

W Indiach spożywa się bardzo duże ilości kurkumy (dania i jako środek leczniczy).

 


Zawsze najlepiej zapytać się swojego lekarza (warto skorzystać z doświadczenia).

 

Ile kurkuminy w kurkumie?

 

W proszku z kurkumy znajduje się średnio 3.14% kurkuminy (względem wagi).

Nutr Cancer. 2006;55(2):126-31.

 

Zatem 5g (łyżeczka?) zawiera średnio 157 mg (5g * 3.14% = 0.157 g).

Zatem 15g (łyżka?) zawiera średnio 471 mg (5g * 3.14% = 0.471 g).

 

Gdzie i Jak – suplementy?

 

Osobiście uważam, że nie ma sensu kupować suplementów.
Zazwyczaj organizm preferuje pełne pożywienie, niż izolowane substancje.
Zawsze można zjeść więcej kurkumy by uzyskać odpowiednią ilość kurkuminy.

Jeśli masz za dużo pieniędzy, to z chęcią przyjmę dowolną kwotę (darowiznę).

 

Uwaga: suplement z definicji nie jest lekiem.
Nie musi mieć nawet żadnych specjalnych właściwości.
Własny suplement może zarejestrować każdy (i wcale nie jest to drogie).
Dlatego uważam, że nie ma sensu przepłacać, za to, że ktoś wziął dobrze zbadana przyprawę i zamknął je w tabletce!

Co zawiera tabletka – wypełniacze, osłonka, ..?
 

Lepiej zrobić własny suplement, lub coś ugotować z tą przyprawą.

 

Wiele azjatyckich dań, zawiera w sobie przyprawę: Curry, która jest mieszanką innych przypraw m.in kurkumy.


 

Kurkuma jest tanią przyprawą.
W sklepie być może znajdziesz torebki po 20g (to mało).
Najlepiej kupić od razu więcej.

Kiedyś kupiłem kurkumę na Agnex.pl i tak kupuję do dziś.
Tam znajdziesz paczkę 200g (200g to 10 razy więcej niż 20g) w cenie ~5 zł.
Za 20 zł kupisz kilogram!

Curry, to popularna przyprawa, która zawiera kurkumę.
Kupuje się ja na kilogramy!

 

Oczywiście, wszystko można podrobić – nawet sól się podrabia.


Zawsze najlepiej kupić podstawowe składniki.

Gdy kupujesz mięso mielone, nie wiesz co tam wrzucili (jakiej jakości, dodatki).
Gdy mielisz je samemu, lub mielą przy tobie – to widzisz.

 

Wybierając mniej przetworzony produkt, pojedynczy składnik (zamiast mieszanki), masz większe szanse, że będzie to produkt wysokiej jakości.

 

 

 

Różna jakość. Tak jak sól himalajska, też podobno może być 'oszukana’.

 

Myślę, że żaden suplement nie będzie tak tani!

Kurkumę za to możesz albo dodawać do dań, albo spożywać jako suplement (np. na łyżce).

Jak podawać?

 

Przykra prawda

 

niską biodostępnośćwchłanialności

Na szczęście istnieje sposób by zwiększyć jej biodostępność o 2000%!!!

Dzięki czemu kurkuma z kuchennej przyprawy stanie się niesamowitym środkiem uzdrawiającym.

 

Tłuszcz


 

Olej (tłuszcz) z wodą się nie miesza 
zdjęcie z wikimedia: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Water_and_oil.jpg

 

Tłuszcze nie mieszają się z wodą.
Być może słyszałeś, że np. niektóre witaminy rozpuszczalne są tylko w tłuszczach (a nie wodzie) – np A,D, E, K, a inne w wodzie.

 

Tak się składa, że kurkumina zawarta w kurkumie, rozpuszcza się w tłuszczach.
Zatem, przy spożyciu powinien być obecny tłuszcz!

 

Nigdy: Nie połykaj jej 'na sucho’!

Efekt może przypominać „cynamon challenge” (głupią internetową zabawę).
Problem polega na tym, że cynamon, jak i kurkuma, jest suchym proszkiem.
Gdy łykniesz łyżkę to w twojej buzi nadal będzie proszkiem (tak szybko nie zmięknie), ani nie przełkniesz całości.
W efekcie proszek dostanie się do płuc!!!!

GloZell Green, w czasie „wyzwania cynamonowego” – „połknij łyżkę cynamonu”.
Efekt: zakrztuszenie. Cynamon dostał się do płuc, tygodnie bólu klatki piersiowej.

 


Dla chetnych pełny film.

 

Czarny pieprz

pieprzem ( piperynę) zwiększa biodostępność kurkuminy o 2000%

Influence of piperine on the pharmacokinetics of curcumin in animals and human volunteers. (PubMed)

 

Pamietaj: Czarny kurkuma + pieprz + olej!

Osobiście dodaję więcej różnych przypraw, w zależności od tego do czego dalej używam takiej mieszanki.
Często dodaję dodatkowo cynamon, pieprz cayenne, chili, imbir, itd

Inne

Kurkuma działa również efektywniej w obecności:

  • Czerwona papryczka chili
  • Kumin
  • Kolendra

 

Podsumowanie

 

Spożywaj kurkumę z pieprzem i tłuszczem.

 

 

Jak przygotować kurkumę?

Wiadomo, że im trudniej coś zrobić, tym większa nasza niechęć.

Kurkuma naprawdę potrafi zdziałać cuda.

Dlatego warto przygotować sprytny plan, dzięki czemu z niej skorzystamy zamiast pozostawić w sferze ciakawostek medycznych.

 

Kluczem, jest: przygotowanie półproduktów.
Im mniej kroków i smaczniejsze tych chętniej po nią będziesz sięgał/sięgała.

Dlatego przygotuj półprodukty:

 

Półprodukt: Mieszanka w proszku

Zamiast każdorazowo mieszać kukrumę z pieprzem i być może innymi przyprawami (według uznania), warto przygotować mieszankę.

Sypka, sucha mieszanka (kurkuma, pieprz, ..) nie psuje się w formie proszku.

Pieprzu wystarczy wystarczy troszkę (odrobinę), ale to dodatkowy krok.

Osobiście często dodaję również cynamon.

Czasem dodam imbiru w proszku (choć zazwyczaj używam, świeżego imbiru przed samą konsumpcją), czasem zaostrzę, pieprzem cayenne (chili), czasem dodam oregano (mieszanka 'na słono’ do potraw itd.

 

Proszek wygodnie można dodawać do różnych dań, lub spożyć w jednej z proponowanych niżej form.

 

Półprodukt: Pasta kurkumowa

 

  1. Wsyp mieszankę do garnka.
  2. Zalej wodą wodą.
  3. Gotuj minimum 8 minut

 

Zazwyczaj mówi się, że by kurkuma uwolniła swoje właściwości lecznicze powinno się ją gotować co najmniej 8 minut (to znaczy 8 minut lub więcej!!!).

W czasie gotowania można poczuć lekko gryzącą woń.
Wydaje mi się, że później kurkuma jest mniej gorzka.

 

Ile wody? Ile kurkumy?

Na wyczucie. Część wody się wygotuje, dlatego lepiej zalać tak by na pocżatku była bardziej płynna niż gęsta 🙂

Po przygotowaniu, przelej do słoika i przechowuj w lodówce!

Podobno kurkuma w tej formie można przechowywać w lodówce 2 do 3 tygodni (ale po co tyle trzymać :).
Gdy zacznie się psuć podobno można wyczuć lekko metaliczny zapach – moja nigdy tyle nie stała 🙂
 

 

Formy podania

Sposób I (forma płynna, każdorazowo)

Za każdym razem, na łyżeczkę wsyp naszą mieszankę (kurkuma + pieprz + inne składniki ​​​​​), zalej olejem i dokładnie wyieszaj.

Pamiętaj by dokładnie wymieszać. Gdy zostaną grudki, to przy połykaniu uzyskasz efekt cynamonu (zaksztusić się, jak w wyzwaniu cynamonowym) !!!

 

Jaki olej?
Najlepiej taki który również ma właściwości zdrowotne.
Ale ostrożnie. Dla przykładu olej lniany, nie nalezy do stabilnych. Jeśli dość długo stał to pod wpływem światła mógł zjełczeć (czytaj nie nadaje się).

Czym są wolne rodniki?

W obrazowy sposób zrozumiesz czym są wolne rodniki a czym przeciwutleniacze. Dowiesz się jaką pełnią rolę w organizmie (i nie tylko). Czy wolne rodniki są złe a przeciwutleniacze dobre? Dowiesz się, że antyoksydanty się różnią (np. że jedne rozpuszczają się w tłuszczach a inne w wodzie). Woda z tłuszczem się nie miesza, zatem mogą działać w innych miejscach (np. w błonie komórkowej vs cytoplazmie – wnętrze komórki). Będziesz mógł/mogła przeprowadzić mały eksperyment w domowym zaciszu.

Można użyć zwykłego oleju, który masz pod ręką.

Mojej żonie smakowała wersja z olejem z pestek dyni :).

 

Minusy:

  • Każdorazowa konieczność mieszania – zniechęca!
  • Smak?

 

Sposób II (w formie stałej, raz)

By nie mieszać za każdym razem. Można przygotować mieszankę raz!
By składniki zalane olejem nie opadły – można wykorzystać olej kokosowy.
Olej kokosowy w temperaturze poniżej 26oC przyjmuje formę stałą.
Lepiej wybrać olej kokosowy nierafinowany, mniej przetworzony, doda fantastycznego kokosowego posmaku.

 

Wsyp naszą mieszankę (kurkuma + pieprz + inne składniki) do słoika, dodaj olej kokosowy.

W kompieli wodnej olej kokosowy się rozpości i zmiesza się z sypkimi składnikami.
Pisząc kompiel wodna, mam na myśli oczywiście włożenie naszego słoika do garnka z cipłą wodą.

Wymieszaj. Gdy ostygnie znów zrobi się twardy (stały).

Dzięki temu będzie w ramach potrzeby będzie można szybko nałożyć sobie łyżeczkę mieszanki gotowej do spożycia (już z olejem)!

Plusy:

  • Wygodniejsze niż wersja z łyżeczką

Minusy:

  • Smak?

 


 

Sposób III (złote mleko, moja wersja 🙂

To właśnie do tego sposobu używam pasty.

Ten sposób jednak wymaga trochę pracy każdorazowo przed konsumpcją, ale warto 🙂

 

  • Wlej / dodaj pasty (w zależności od gęstości twojej pasty 🙂
  • Dolej mleka
  • Dodal oleju kokosowego
  • Dodaj masła
  • Dodaj miodu
  • Podgrzej (nie gotuj)

 

Hindusi używają Ghi/Ghee czyli po polsku masła klarowanego przy przyrządzaniu „złotego mleka”.
My nie będzimy smażyć, więc spokojnie można użyć zwykłego masła.

Olej kokosowy (nierafinowany) – używam dla posmaku (uwielbiam 🙂

Mióddla słodkości, Miód również posiada wiele właściwości lecznicznych (prozdrowowtnych). By zachować najwięcej wartości nie przegrzewaj (trzymaj temperaturę poniżej 45oC).

Ale nie stresuj się za bardzo. Zawsze ważny jest temperatura + czas. W wannie o temperaturze 50oC też się nie ugotujsz ( w rozsądnych ramach czasowych.

 

Poniżej tabela przedstawiająca zależność od temperatury miodu czasu potrzebnego do zmniejszenia aktywności diastazy (amylazy) i inwertazy o połowę. Dane według Včelařství 9/2005 za „Bienenprodukte und Apitherapie”, A. Matzke, S. Bogdanov.

temperatura diastaza inwertaza
10 °C 35 lat 26 lat
20 °C 4 lata 2 lata
30 °C 200 dni 83 dni
40 °C 31 dni 9,6 dnia
50 °C 5,4 dnia 1,3 dnia
60 °C 1 dzień 4,7 godziny
70 °C 5,3 godziny 47 minut

https://pl.wikipedia.org/wiki/Miód#Aktywno.C5.9B.C4.87_biologiczna.2C_warto.C5.9Bci_od.C5.BCywcze_i_lecznicze_miodu_pszczelego

Tabelka dotyczy oczywiście tylko dwóch enzymów, a pozostałe? Pewnie lepiej nie przegrzewać.

Dodatkowo wiadomo, że mózg uwielbia połączenie Cukier + tłuszcz


 

Nasze ciało uwielbia połaczenie: cukier + tłuszcz (dlatego wiele osób lubi pączki).
A tobie pewnie zasmakuje propozycja kurkumy na słodko.

 

Mleko?

A czemu nie. Choć czesto mówi się, że wcale takie zdrowe nie jest!

Możesz je zastąpić mlekiem roślinnym np. owsianym.
Można np. zblendować wiórki kokosowe w wodzie uzyskując mleko kokosowe.

 

 

Smak?

Lekko gorzki.

To chyba zalerzy od partii.

Wydaje mi się, że wcześniej miałem mniej gorzką.

Choć przygotowując kurkumę w sposób nr 3 – złote mleko – nie czuć grzkiego smaku!

Roślina

 

Kurkuma (ostryż)– ciepłolubna bylina z rodziny imbirowatych, tak samo jak galangal.

 

Galangal, galanga – przyprawa o imbirowo-pieprzowym smaku stosowana w kuchni tajskiej i kuchni indonezyjskiej do zup i curry.

https://pl.wikipedia.org/wiki/Galangal

 

Kilka zdjęć z bazaru w Tajlandii

 

Kurkuma

Galangal

Imbir

Ciekawe? Newsletter?

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze